Aktualno

Dubrovačkim kuharima srebrne medalje na festivalu ‘Biser mora’

Dubrovačkim kuharima srebrne medalje na festivalu 'Biser mora'

Dva tima Turističke i ugostiteljske škole osvojila su srebrne medalje na međunarodnom kulinarskom festivalu ‘Biser mora’, kojeg organiziraju šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Ovogodišnji festival održao se od 8. do 12. travnja u Supetru na otoku Braču i dio je projekta ‘Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split’ kojem je nositelj Turistička škola u Splitu.
U sklopu projektnih aktivnosti projekta ‘Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva’ Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika sudjelovala je u natjecateljskom dijelu festivala, ‘Timskom natjecanju škola – kategorija kuhari’, gdje su dobili priliku demonstrirati stečena znanja i vještine. Tema natjecanja bila je ‘Nacionalna kuhinja – predjelo, glavno jelo i desert – moderna prezentacija’. Timovi natjecatelja imali su zadatak u zadanom vremenu pripremiti, skuhati i servirati menu od tri slijeda, jedan žiriju, a drugi postaviti na izložbeni stol uz naziv jela i recept po kojem su jela pripremili. Nakon pripreme i posluživanja ocjenjivalo se i pospremanje i čišćenje radnog prostora.
Dubrovačku školu predstavila su dva natjecateljska tima s učenicima 3 f razreda, smjera kuhar.
U prvom timu natjecali su se učenici Frano Cvjetanović i Ivan Vareškić s mentorom Marom Prizmićem, dok su u drugom bili učenici Maro Marčec i Ivan Muhoberac s mentorom Leom Ljubičićem.
Menu prvog tima sastojao se od srdela u savuru sa zrakom limuna za predjelo, za glavno jelo grdobina u panceti s pireom od kukuruza i umakom od špinata, a za desert biskvit od maslinovog ulja s kremom od svježeg sira s jagodama i couliseom od šumskog voća.
Drugi tim je pripremio za predjelo marinirane tikvice sa skutom i tapenadom od crnih maslina sa salsom fresca od rajčice i emulzijom od peršina, za glavno jelo pečena pačja prsa s pariškim njokama, sotiranim porilukom i umakom od crvenog ribizla, a za desert poširane kruške u crnom vinu s crumbleom od lješnjaka i šlagom s limetom.
Oba tima osvojila su srebrne medalje koje su, navode iz TUŠ-a, potvrda uloženom napornom radu i trudu učenika i njihovih mentora.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist