AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Nikolina i Daniel Krmek: Slovenci su miran narod. Prifali nam našeg južnjačkog temperamenta

daniel i nikolina krmek

Prošle godine, nekoliko dana prije nego što sam trebala roditi, Daniel me nazvao s informacijom da ćemo se morati preseliti u Ljubljanu zbog rada na novom projektu. Naravno da sam doživjela blagi šok s obzirom na to da je u Zagrebu sve bilo pripremljeno za dolazak bebe, a sad smo morali početi razmišljati o skroz drugim stvarima – preseljenju i novom životu u nepoznatom gradu – priča nam Nikolina Krmek koja sa suprugom Danielom i kćeri Marom trenutno živi u glavnom gradu Slovenije. No, život izvan rodnog Dubrovnika nije im nepoznat pojam. Naime, dugi niz godina Zagreb je bio njihov drugi dom. Tada, pa tako i danas, najviše im nedostaje – obitelj.

daniel i nikolina krmek 16

— To je sada pogotovo izraženo nakon dolaska djeteta. Spomenut ću samo ‘baba servis’ (smijeh). Nedostaju nam i prijatelji kojih imamo jako puno u Dubrovniku. Nedostaje nam sunce, more, dubrovački kamen i laganiji tempo života, za razliku od magle, asfalta i svakodnevne užurbanosti koja se ipak malo smanjila preseljenjem u Ljubljanu jer se radi o gradu manjem od Zagreba. S obzirom na to da su Slovenci miran narod, bez pretjerano izraženih emocija, prifali nam malo našeg južnjačkog temperamenta. Petkom i subotom na ljubljansku tržnicu dolazi obitelj iz Dalmacije koja prodaje svoje voće i povrće i stvarno ih je gust slušati. Najglasniji su! Isto tako, njihovo voće i povrće je najbolje – ističe Daniel.

Automati s mlijekom, jajima…
Oboje se slažu da Ljubljana, kao i Dubrovnik, ipak ima jednu malo opušteniju i mirniju notu za razliku od Zagreba. No, glavni grad Slovenije, za razliku od Grada, ima bolji standard života, a i plaće su veće.

daniel i nikolina krmek 18

— Ljubljana ima puno više sadržaja i bogatiju ponudu koja utječe na kvalitetu života. Vidljivo je to već iz samog jutarnjeg odlaska na njihovu tržnicu i ribarnicu u centru grada. Dok u Dubrovniku nije dovoljno probuditi se ni u 6 ujutro da biste otišli u Gruž u nadi da ćete pronaći svježu ribu, ovdje ne znate što biste prije izabrali. Svaki kafić u ponudi ima i nešto za pojesti, bilo slano ili slatko. Teško da ćete naručiti samo kavu. Cijena kave s mlijekom je oko 2 i pol eura, a slastica, kao što je komad torte ili palačinke, košta oko 5, 6 eura. Cijena pizze se kreće između 10 i 13 eura – navodi nam ovaj bračni par. U Sloveniji, kako kažu, nedjeljom ne rade trgovine, sve je zatvoreno, ali zato postoje automati na kojima se mogu uzeti osnovne stvari kao što su mlijeko, jaja ili lijekovi.

Povezaniji s prirodom
Ističu kako su Slovenci narod koji sve voli raditi po unaprijed određenom redu. I tog se reda drže.
—Zovem ih mini Austrijanci. Dosta su ozbiljni, ali su istovremeno jako ljubazni – naglasio je Daniel. Slovenci su puno više povezani s prirodom i svjesniji važnosti njezina očuvanja.

daniel i nikolina krmek 22
—Na primjer, u novom su nas stanu dočekale četiri kante za smeće i upute o pravilnom razvrstavanju kućnog otpada. Ljubljana je grad koji je bio proglašen zelenom prijestolnicom Europe, što je i vidljivo po načinu na koji brinu o svojim parkovima, ulicama, zelenim javnim površinama. Centar grada u potpunosti je zatvoren za promet, a bicikl im je omiljeno prijevozno sredstvo. Bicikle i električne romobile možete vrlo jednostavno i rentati. Odlična stvar u Ljubljani su električna vozila u vlasništvu holdinga koji besplatno prevoze starije osobe po centru grada. Slovenci puno više vremena i provode u prirodi. Dok je kod nas često vikend rezerviran za ispijanje kava i šoping, u Sloveniji je to vrijeme za odlazak na obiteljske izlete u prirodu – rekla je.

daniel i nikolina krmek 14

Ljubljana je, kako kažu, grad koji je stvarno dobro pozicioniran i njegova povezanost s ostalim gradovima je odlična.

—Primjerice, Trst je udaljen točno uru vremena, Venecija i Graz na dva i pol sata vožnje, tako da su izleti u druge gradove i države često spontani i ne zahtijevaju mnogo planiranja – kazala je. Kad smo ih pitali je li riječ o gradu u kojem vide svoju budućnost, Daniel je rekao: ‘Dugoročno ipak ne, rad na trenutnom projektu vremenski je ograničen, tako da će naš boravak u Ljubljani biti jedno lijepo životno iskustvo kojeg ćemo se rado sjećati kad se vratimo zagrebačkoj svakodnevici’.


‘ODPRTA KUHNA’
Super gastro događaj
Ljubljana ima super gastro događaj – ‘Odprta kuhna’ ili ‘Otvorena kuhinja’ gdje se svakog petka u centru okupljaju predstavnici najpoznatijih slovenskih restorana i pripremaju jela. Sezona ‘Odprte Kuhne’ je počela proteklog tjedna i trajat će sve do jeseni.

daniel i nikolina krmek 17

Pročitajte još

Zbog koncerta u Čibači linije 16 i 23 A mijenjaju trasu

Dulist

OVA GODINA S PREKO 3 MILIJUNA PUTNIKA Zračna luka obara rekorde, ‘prešišali’ brojke iz 2019.

Andrea Falkoni Račić

Županijsko gospodarstvo s najboljim rezultatima u zadnjih 15 godina

Dulist