Grad

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je u petak u Velikoj vijećnici 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Na Natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more prijavilo 49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48 obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta. U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.
Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada.

– Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni – istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta dodjeljuje već pune dvadeset i dvije godine, a iste se, između ostalih, dodjeljuju obrtima za izradu izvornih suvenira i autohtonih proizvoda, obrtima za obradu kamena, krojačkim obrtima, obrtima za izradu klobuka, veziva i pletiva, obrtima za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, frizerima, urarima, zlatarima, postolarima, restauratorima te obrtima za obradu željeza i metala, odnosno izradu ključeva i brava. Tako je od razdoblja 2000. do 2021. godine Grad Dubrovnik dodijelio subvencije više od stotinu obrtnika u sveukupnom iznosu od 11.663.000,00 kuna.

Od 2018. godine subvencije za obrtnike u mjesečnom neto iznosu od dvije tisuće kuna isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Uz gradonačelnika Frankovića, prijemu obrtnika nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, Marko Miljanić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist