Politika

DUBROVAČKI LABURISTI „Čime se sve plašilo i kome se prijetilo, a što se dogodilo?“

DUBROVAČKI LABURISTI „Čime se sve plašilo i kome se prijetilo, a što se dogodilo?“

Klub vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika uputio je priopćenje za javnost povodom aktualne situacije u gradu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Nakon brojnih neistina, manipulacija i zastrašivanja, konačno je došao i prošao prvi dan nove 2015. godine. Dan koji je trebao označiti početak kraja normalnog života u Dubrovniku jer upravo su takve katastrofične najave dolazile iz Gradske uprave. Plašilo se sugrađane neizglasavanjem proračuna, govorilo o kaosu koji će zbog toga zavladati. Naravno da se ništa dramatično nije i neće dogoditi do formiranja nove vlasti.

Osobne uvrede ne bole ni približno toliko koliko sama spoznaja da političar na vlasti ne bira sredstva u zadržavanju svoje pozicije. Dosadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić nekoć je obećao referendum pa pogazio riječ, obećao progon svih odgovornih za aferu «Garaža» pa nedavno preko medija prijetio objavljivanjem dokaza ako se sruši proračun. Obzirom na prijevremene izbore, može li dubrovačka javnost sada saznati što ste namjeravili zapaliti zajedno s Nikom Bulićem i Dubravkom Šuicom, a vezano je za aferu «Garaža»?

Poprilično neuvjerljivo je bilo vidjeti akademika Vekarića kako se budi iz zimskog sna i u svom prvom istupu u javnosti od kada ima mandat zamjenika gradonačelnika, uspoređuje Andra Vlahušića s Damjanom Judom. Što reći o drugom zamjeniku Željku Ragužu koji ima hrabrosti u cijelu priču uvući čak i mlade košarkaše Dubrovnika. Zna li se koliko ste novca donijeli u klub od kada ste preuzeli predsjedničku dužnost?

Klub kojem ste na čelu primio je u 2014. godini iz proračuna Dubrovačkog saveza športova čak 915 tisuća i 700 kuna za nastup u A-2 ligi, natjecanju koje okuplja klubove iz Dalmacije i čiji troškovi nisu ni trećina ukupnog proračuna kluba. Za što se troši ostatak proračuna?

Slušali smo proteklih tjedana kako u prva tri mjeseca 2015. godine neće biti plaća tetama u vrtićima, doznaka sredstava javnim gradskim poduzećima, naknade građanima za avio karte, cestarine prijevoza autoputem, kako će svi projekti stati…. A proteklih dana preko medija čujemo da građani u posljednjim danima 2014. godine  nisu mogli dobiti povrat novca za subvencije iako je donesen rebalans proračuna. Tko je sada za to kriv?

Grad Dubrovnik nije ni prvi ni zadnji grad u Hrvatskoj u kojem se održavaju prijevremeni izbori za Gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u članku 88. jasno propisuje «povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenjranije započetih poslova (ovo potvrđuje da će se sve ranije preuzete obaveze i potpisani ugovori izvršiti).

Govorilo se i kako je 65 milijuna kuna mali iznos za jedan grad poput Dubrovnika za sve što se mora napraviti u prva tri mjeseca 2015. godine. I to bi se čak i moglo prihvatiti da nema jednog objekitvnog problema, iznos od 65 milijuna kuna koji je predviđen za privremeno financiranje je iznos koji je grad Dubrovnik utrošio u prva tri mjeseca 2014. godine pa je taj iznos sasvim dovoljan i za normalno funkcioniranje grada u prva tri mjeseca 2015. godine.

Istina je, ne mogu se do formiranja nove vlasti izdati građevinske dozvole za trgovački centar u Mokošici ili INI -inu benzinsku crpku, ali i to se moglo izbjeći da se na posljednje Gradsko vijeće vijeće nije propustilo staviti odgovarajuće akte koji omogućuju njihovo izdavanje. Nemogućnost njihovog izdavanja nema baš nikakve veze s proračunom, nego neodgovornošću s ljudima koji su do 31. prosinca upravljali gradom.

Subvencije će se i dalje isplaćivati prema Odluci o privremenom financiranju, a dio eventualno neisplaćenih subvencija bit će retroaktivno isplaćen korisnicima po donošenju proračuna. Isto tako, dozvole koje se neće moći izdati u iduća tri mjeseca, izdati će se odmah nakon što se konstituira Gradsko vijeće i donesu odgovarajući akte koje je gradonačelnik Vlahušić svjesno propustio predložiti.

Čingrija će se kupiti ako gradski vijećnici u novom sazivu odluče da je ona prioritet u odnosu na druge javne potrebe (škole, vrtići, sport), a radovi na tvrđavi Srđ bi se odavno izveli da bivši gradonačelnici Vlahušić i Šuica nisu dopustili da spomenik dubrovačkim braniteljima podiže privatni investitor, umjesto grada i građana koji im duguju svoju slobodu. Vjerujemo da i branitelji dijele našem mišljenje, pogotovo kada vide koliko se investitorima žuri, a koliko ih gradonačelnik požuruje.

Na kraju, cijelo ovo vrijeme gospodin Vlahušić pokušava prebaciti odgovornost za svoje krive procjene na nas vijećnike koji smo od početka bili dosljedni i štitili javni interes. Valjda zaboravlja da će uskoro biti poznata presuda za aferu Šipan u kojoj je sudjelovao s bivšim bratom Vićanom. Tko bi onda trebao biti kriv, ukoliko presuda bude osuđujuća, a on udaljen iz politike po sili zakona? Tko bi onda bio kriv za prijevremene izbore? Možda «korumpirano sudstvo»?

Uostalom, neizglasavanjem proračuna spriječili smo i novu aferu «Garaža u garaži» koja bi se dogodila da su  vijećnici kojim slučajem ovlastili gradonačelnika da potpiše njegov zadnji prijedlog tripartitnog sporazuma koji ničim ne jamči da bi sva potraživanja od strane PBZ-a i Midia Grupe prema Gradu Dubrovniku prestala nakon jednokratne uplate iznosa od 40 milijuna kuna.

I puno toga bi se tako još o silnim obećanjima i nerealnim projektima moglo spomenuti, ali u idućim mjesecima govorit ćemo argumentima, građanima Dubrovnika ponuditi našu viziju budućnosti. I zato to isto tražimo i od onih koji misle da imaju isključivo pravo voliti ovaj grad.

Klub vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada u GV Grada Dubrovnika”

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist