Politika

DUBROVAČKI HDZ ‘Grad Dubrovnik mora biti regionalno središte’

DUBROVAČKI HDZ 'Grad Dubrovnik mora biti regionalno središte'

Gradski odbor HDZ-a Dubrovnik u svom je priopćenju za medije zatražio je od Vlade RH zadržavanje statusa regionalnog središta.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Dubrovnika traži od nove Vlade RH zadržavanje statusa regionalnog središta, kojeg po postojećem ustroju Republike Hrvatske sada ima Grad Dubrovnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Utemeljenje ovom zahtjevu nalazimo u svojoj povijesno-kulturnoj osobitosti, svome geografskom položaju, prometnoj izoliranosti i odvojenosti od Europske unije, čija je Republika Hrvatska članica, ali s dubrovačkim područjem kao esklavom, što u mnogome negativno utječe na iskorištenost njegovih gospodarskih potencijala i demografsko siromašenje.

Također, tražimo zaustavljanje izmiještanja regionalnih sjedišta državnih institucija koje je svojim konstantnim zanemarivanjem našeg Grada provela sada već bivša ‘Kukuriku Vlada’ i vraćanje do sada izmještenih, jer se na taj način Gradu Dubrovniku, unatoč milenijskoj urbanoj opstojnosti, oduzimaju karakteristike urbanog područja.

Podsjetimo, na inicijativu Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Gradsko vijeće Grada Dubrovnika održalo je posebnu tematsku sjednicu o položaju Dubrovnika kao sadašnjeg i budućeg regionalnog središta, a na kojoj je donesen Zaključak kojim se traži da Dubrovnik zadrži status regionalnog središta.

Stav Gradskog odbora HDZ-a, kako tada tako i danas jest da u svakom budućem regionalnom ustroju u Republici Hrvatskoj Grad Dubrovnik mora biti regionalno središte, sa svim elementima koji jedan grad čine regionalnim središtem, a izmještanjem regionalnih sjedišta državnih institucija iz Grada dovodi se u pitanje višestoljetni urbani identitet Grada.’

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist