Zanimljivosti

Dubrovački gimnazijalci o Domovinskom ratu u Gradu učili od njegovih heroja

U povodu Dana branitelja, dana kada je Dubrovnik doživio najveću agresiju, članovi Udruge specijalne jedinice policije Grof, koji su 1991. g. sudjelovali u obrani Dubrovnika, maturantima Gimnazije Dubrovnik organizirali su radionicu „Kultura sjećanja za sigurnije sutra“ koja se izvodi u sklopu projekta kojeg su napisali i osmisli predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grof Hasib Alibegović i profesorica povijesti Tihana Magaš

Ukupno tri radionice na kojima je sudjelovalo 120 učenika vodile su profesorice povijesti Lovorka Krajnović Tot i Tihana Magaš koje su se u ovaj projekt uključile s ciljem upoznavanja mlađih naraštaja s ratnim putem i djelovanjem Specijalne jedinice policije Grof, ali i ostalih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Na ovim zanimljivim radionicama djeca se kroz predavanja, osobna svjedočanstva i zapise članova Udruge, kao i kroz kratke filmske isječke imala priliku vratiti u prošlost i vidjeti kako je bilo teško biti branitelj, s kojim strahovima i izazovima su se susretali i kroz koje emocije su tada prolazili.

Uz to, sudionici radionica upoznali su se i s edukativnom izložbom „Tragovi vječnosti“ autora Gorana Peraice i Tihane Magaš koja govori o povijesti istoimene jedinice, ali i aktualnim aktivnostima Udruge danas.

Članovi Udruge su učenicima odgovarali na postavljena pitanja o Domovinskom ratu i o tome kako njihov život izgleda danas i na što su fokusirani.

Važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo branitelja koje je financijski pomoglo provedbu cijelog projekta u sklopu javnog natječaja za Promicanje vrijednosti Domovinskog rata, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom i HRVI iz Domovinskog rata.

Pročitajte još

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

AMBASADORICA PROJEKTA ‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Sanja Putica na prijemu kod predsjednika Đukanovića

Dulist

Na ređenje mons. Roka Glasnovića stigao i Marko Perković Thompson

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija