Grad

Dubrovački diplomatski forum u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik

IUC iz zraka

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik, od 14. do 16. svibnja održava se 17. Dubrovački diplomatski forum.

Tema ovogodišnjeg Foruma je ‘Diplomacija i diplomatsko obrazovanje: Novi pristupi diplomatskoj praksi’.

Očekuje se kako će 17. Dubrovački diplomatski forum u ime ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Vesne Pusić otvoriti njezin izaslanik, pomoćnik ministrice za europske poslove mr.sc. Hrvoje Marušić, kao i da će u otvaranju sudjelovati i drugi visoki predstavnici inozemnih i domaćih suorganizatora te Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te zamjenik glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative g. Erik Csernovitz.

Riječ je o međunarodnoj stručnoj konferenciji, koja se održava tradicionalno od 1998. godine i spada među posebne stalne skupove Srednjoeuropske inicijative. Potporu u organizaciji i provedbi, sa svojim stručnjacima i ekspertizom, pružaju Sveučilište u Zagrebu, Londonska diplomatska akademija i Sveučilište u Stirlingu.

Ovogodišnja tema su ‘Diplomacija i diplomatsko obrazovanje: Novi pristupi diplomatskoj praksi’. Između ostaloga, raspravljat će se i sljedećima temama: trendovi i problemi diplomacije i diplomatske izobrazbe; diplomatsko obrazovanje, razvoj i inovacije; diplomatsko i akademsko obrazovanje; izobrazba diplomata: komparativna analiza curriculuma studija; konceptualizacija politike javne diplomacije; diplomacija, povijest i diplomatsko umrežavanje; iskustva diplomatske izobrazbe; pitanja „meke“ diplomacije; gospodarska diplomacija: novi oblici i područja.

Forum uobičajeno okuplja stručnjake za diplomaciju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, napose ravnatelje diplomatskih akademija i instituta te druge visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova, ali sveučilišne profesore i predstavnike drugih ustanova koje se bave obrazovanjem i usavršavanjem i drugim aktivnostima koje pridonose stručnom i profesionalnom razvoju diplomata i diplomacije.

Ove godine prijavljeno je sedamdesetak sudionika iz Hrvatske i još 13 država članica SEI – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Italije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine, kao i iz Danske, Izraela, Kosova, Libije, Malezije, Maroka, Portugala, Švicarske, Turkmenistana, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz sudionike iz prostora Europske unije, odnosno srednje, istočne i jugoistočne Europe, te zemalja južnog Mediterana, koje neposredno gravitiraju EU, sudjeluju i eksperti iz Izraela, Malezije, Maroka i Turkmenistana, čime se regionalne dimenzije promišljanja suradnje dodatno postavljaju u globalni kontekst.

Među sudionicima je i dvadeset mladih diplomata, koji će o novim ulogama i funkcijama diplomata u uvjetima inovacija, moći raspraviti i kroz dvije posebne stručne radionice koje će voditi međunarodni eksperti dr.sc. Jasna Jelisić i dr. sc. Charles Crawford.

Za dvoje mladih diplomata iz Maroka i Turkmenistana cijeli program Foruma uključujući i diplomatske radionice te boravak u Dubrovniku dio su posebnoga obrazovnog programa pripremljenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH u sklopu razvojne pomoći Republike Hrvatske.

Tijekom Forumu osigurano je i posebno video javljanje. U petak, 15. svibnja, o obrazovanju diplomata u tzv. „mekim“ vještinama govorit će iz Italije dr. Stefano Baldi, ravnatelj Diplomatskog instituta MVP, a očekuje se i video rasprava.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist