Zanimljivosti

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

Don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta.

-Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće – piše župnik Čivljak te opisuje situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom. U takvoj situaciji ne pomaže se samo katolicima nego i pripadnicima islamske zajednice, kao i romskoj zajednici čijih članova ima dosta i kojima se pomaže i u školovanju i u preživljavanju.

Svjestan da trenutačna situacija nije jednostavna niti u Dubrovačkoj biskupiji, piše don Frano, usuđujem se upitati Vas za pomoć.

-Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu – ističe Čivljak.

Tim povodom Caritas Dubrovačke biskupije u dogovoru s osnovnim školama pokrenuo je zajedničku humanitarnu akciju ‘Dubrovački osnovci za osnovno’, u kojoj će učenici osnovnih škola u Mokošici, Gružu, Montovjerni, Lapadu, na Ilijnoj glavici, u Gradu i u Orašcu uz obilježavanje Dana kruha prikupljati osnovne živežne namirnice koje će biti upućene ovoj zajednici u Albaniju.

Ostali sugrađani mogu se uključiti u ovu akciju tako da u prostorije biskupijskog Caritasa (Liechtensteinov put br.22) u Dubrovniku donesu pelene za bebe i pogotovo pelene za odrasle, a Caritas će organizirati prijevoz svega prikupljenog do Albanije. Akcija traje do kraja listopada.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist