Grad

Dubrovački branitelji: Grad nas je izdao, a golferi žele pretvoriti Imperijal u ugostiteljski objekt

imperijal srdj 040913.jpg

Povodom aktualnih rasprava po pitanju uređenja Tvrđave Imperijal na Srđu i sudbine Muzeja Domovinskog rata, Udruga branitelja Dubrovnika poslala je priopćenje za medije nakon posljednje ‘runde’ razgovora:

1. Tvrđava Imperijal simbol je obrane Dubrovnika od agresora u Domovinskom ratu 1991., ona je simbol slobode, pravi spomenik i sljednik tisućljetnog ‘Libertasa’.
2. Obrana Tvrđave Imperijal, obrana Grada, obrana slobode, plaćene su krvlju i patnjom branitelja i stanovništva Grada i okolice.
3. Obranjeni i oslobođeni Dubrovnik najveći je doprinos slobodi i priznanju neovisnosti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.
4. Obranivši tvrđavu, branitelji Dubrovnika sačuvali su i predali Tvrđavu kao poklon svom voljenom Gradu.
5. Branitelji Dubrovnika ne dopuštaju da se životima plaćena sloboda, njene stečevine i simboli predaju na upravljanje stranom kapitalu. Krvlju plaćena sloboda ne smije se prodati ni za kakvo zlato.
6. Kukavički i bezidejno pokleknuvši pred novcem, predajom Tvrđave Imperijal u koncesiju stranom investitoru Grad Dubrovnik je izdao sve ideale, vrijednosti, žrtve i nemjerljivu cijenu plaćene slobode.
7. Grad Dubrovnik je 2007. godine dao koncesiju Muzeju Domovinskog rata na dio prostora u Tvrđavi u trajanju od deset godina.
8. Nije sasvim slučajno da u 23 godine od oslobođenja, Grad Dubrovnik nije našao potrebnim trajno riješiti status Muzeja Domovinskog rata, koji tavori kao pravno nedefinirana, gotovo polu-ilegalna organizacija temeljena na beskonačnom entuzijazmu jedne povjesničarke umjetnosti i jednog povjesničara.
9. Nakon susreta sa nositeljem koncesije na Tvrđavu Imperijal i predstavljanja idejnog rješenja budućeg izgleda i namjene Tvrđave Imperijal, očito je i jasno da :
– Tvrđava postaje ugostiteljski objekt,
– investitor namjenjuje uspomenama na Domovinski rat i time na borbu za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske svih 10% od ukupne površine Tvrđave, i to izvan tijela Tvrđave, odnosno u zapadnom bastionu na koju ne može imati koncesiju jer imovinsko-pravni odnosi na bastionu nisu riješeni.
– Grad Dubrovnik nema drugo ili bilo kakvo rješenje kojim bi poštovao svoju vlastitu povijest.

10. Od Grada Dubrovnika zahtijevamo:
– hitno preispitivanje valjanosti i vrijednosti tekuće koncesije, do njenog ukidanja,
– hitno trajno i konačno rješenje pravnog statusa Muzeja Domovinskog rata,
– Odluku o davanju u obnovu Tvrđave Imperijal kao spomenika kulturne baštine Društvu prijatelja dubrovačke starine i odatle raspisivanje daljnjih koncesija po mjerilima koje će poštivati i trajno sačuvati dostojanstvo i sjećanja na krvlju plaćenu slobodu.

Priopćenje potpisuje predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mišo Mujan.

Pročitajte još

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist

Posljednji ispraćaj gospara Paljetka u petak u 15 sati na Boninovu

Dulist