Kultura

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Plesna predstava Crtić za djecu i obitelj

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Plesna predstava Crtić za djecu i obitelj

Plesna predstava Antona Lachkyja Crtić namijenjena djeci starijoj od šest godina i njihovim obiteljima bit će izvedena u sklopu programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara 14. srpnja u 21.30 sati na taraci tvrđave Revelin. Crtić je dobitnik nagrade belgijske ministrice kulture Alde Greoli za 2017. godinu.

Anton Lachky radi koreografije koje djeci oduzimaju dah. Crtić je jedna takva plesna predstava osmišljena za djecu starosti od 6 godina nadalje i njihove obitelji. U ovoj fantastičnoj priči četiri lika bivaju opsjednuti svojim unutarnjim kreativnim demonima, proizvodeći pritom zabavan vrtlog plesa, glazbe i igre. Poneseni veličanstvenim prepletom zvukova, likovi sudjeluju u grandioznim tiradama i začaranim plesovima na pop glazbu i klasične arije. Predstava sadrži mnoštvo priča koje pružaju uvid u kompleksno i zbunjujuće funkcioniranje mozga, prepuno iznenadnih preokreta, rasta i zastoja, slijepih ulica i beskrajnih mogućnosti. Glazba u predstavi epska je avantura koja uključuje skladbe Bacha i Mozarta, koje i danas diraju publiku. Poput veselog nereda, Crtić je ponekad ozbiljan poput ljubavne izjave, a ponekad lepršav poput povjetarca.

Anton Lachy svoju je karijeru započeo u predstavi Ma Akrama Khana. S dvadeset godina već je proputovao svijet i plesao u 48 zemalja. Nekoliko godina kasnije suosniva plesni kolektiv Les SlovaKs koji je sa svoja tri projekta ostvario svjetsku slavu. Anton je danas priznati koreograf koji surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu poput Göteburške opere, BodyTraffic Companyja iz Los Angelesa, Venecijanskog bijenala, Scottish Dance Theatera i drugih.

Hrvatsko gostovanje plesne skupine Antona Lachyja s predstavom Crtić rezultat je suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat gdje će plesna predstava također biti izvedena odmah nakon Dubrovnika.

Osim plesne predstave Crtić, 69. Dubrovačke ljetne igre donose još obilje sadržaja za djecu u sklopu programa za razvoj publike Ključevi od Grada. Za djecu će tako dubrovački glazbenici u Sponzi izvesti Saint-Saënsovo djelo Karneval životinja, Jasna Held će u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni pripovijedati narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika, Nenad Sinkauz će voditi glazbenu radionicu Tvornica zvuka na kojoj će djeca učiti o osnovama improvizacije, a kustosice Kuće Bukovac, Lucija Vuković i Helena Puhara vodit će likovnu radionicu na temu percepcije suvremene umjetnosti. Želja je kroz radionički, interaktivni i kreativni pristup izgraditi odnos djece prema suvremenim umjetničkim sadržajima te procesima nastajanja tih sadržaja kao i senzibilizirati djecu za suvremenu umjetnost i festival te tako raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike.

Ulaznice za plesnu predstavu Crtić dostupne su po sniženim cijenama na koje stanovnici Dubrovačko – neretvanske županije ostvaruju dodatan popust od 30%, dok su svi ostali programi za djecu besplatni.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist