Grad

“Dubrovačka Republika svijetli je primjer borbe protiv korupcije”

korupcija zorislav petrovic

Dubrovačka Republika svijetli je primjer u upravljanju javnim resursima, a njena financijska odgovornost u ovo vrijeme je nedostižna – istaknuto je na tribini liste Srđ je Grad na temu korupcije kroz prizmu protukorupcijskih odredbi Dubrovačkog statuta i Etičkom kodeksu kojeg je lista predložila na Gradskom vijeću.

Član upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatske i član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zorislav Antun Petrović analizirao je protukorupcijske odrednice Dubrovačkog statuta, istaknuvši kako je Dubrovačka Republika po mnogočemu bila prva u svijetu.

– U Statutu se može pronaći mnoštvo antikorupcijskih elemenata, odredbi kojima se vodilo računa o osiguranju maksimalne odgovornosti u upravljanju resursima Republike, odnosno minimaliziranju rizika za korupciju i utaju. Cilj Statuta bio je pomoći da svaka osoba zna zadaću i odgovornost, ali i da se osigura kontrola – istaknuo je Petrović.

Petrović je na nizu primjera plastično opisao uvjete u kojima su djelovali službenici Dubrovačke Republike.

– Osnovno načelo Statuta bilo je ‘služba pripada Republici, a ne vlasteli’. Državna služba smarala se isključivo kao mogućnost služenja općem dobru zajednice. Mandat kneza od jednog mjeseca svodio se na na brigu za opće dobro, i on je bio tretiran kao svaki drugi činovnik – kazao je Petrović.

– Što se bolje i jasnije upravlja resursima, bolje napreduje država. Otvorenost i kontrola. Dubrovačka Republika zaista se dosljedno borila protiv korupcije i to vrlo jednostavnim receptima – dodao je Petrovićč

Profesor filozofije i etike Antun Nodilo potom je dao svoj specifičan filozofski pogled na temu etike, slobode i korupcije, nakon čega su uslijedili komentari iz publike.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić