Crna kronika

DUBROVAČKA POLICIJA RAZBILA LANAC Osumnjičena četvorka od preprodaje 146 kilograma kokaina zaradila milijune

DUBROVAČKA POLICIJA RAZBILA LANAC Osumnjičena četvorka od preprodaje 146 kilograma kokaina zaradila milijune

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna

Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu i Upravom kriminalističke policije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem troje hrvatska državljanina i jednog državljanina Italije.

Svi hrvatski državljani, jedan u dobi od 59 godina, 55-godišnjakinja i muškarac u dobi od 44 godine, uhićeni su tijekom jučerašnjeg dana na području Metkovića i Zagreba, dok se 50-godišnji talijanski državljanin nalazi u pritvoru još od lipnja prošle godine, kada je u njegovom vozilu, u pograničnom području grada Ploča, pronađeno gotovo 25 kg kokaina, o čemu smo već ranije izvještavali.

Ovo opsežno kriminalističko istraživanje krenulo je kada su policijski službenici ove Policijske uprave, u suradnji s Carinskom upravom – Službom za mobilne jedinice Dubrovnik, tijekom redovne akcije pojačanog nadzora osoba, vozila i robe, tijekom lipnja prošle godine u pograničnom području Ploča pronašli spomenuti kokain. Ova zapljena bila je među najvećim zapljenama kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Tragom tog pronalaska krenulo se istraživanje porijekla droge i njegove dalje distribucije. Dodao je kako je u posljednjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kg heroina, 40 kg kokaina i više od 95 000 tableta.

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili. Organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu dalju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77% čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegla iznos od preko 100 milijuna kuna.

Tijekom 2020. godine 59-godišnjak je zajedno sa 55-godišnjakinjom, 44-godišnjakom i već spomenutim talijanskim državljaninom, razradio nabavu i distribuciju kokaina cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain, koji se kontejnerima dopremao u Luke Ploče, je 44-godišnjak uzeo na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog 59- godišnjaka i drugoosumnjičene 55-godišnjakinje, predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin kada je zatečen u Pločama.

Protiv svih četvero osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4, u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, dok je protiv 59-godišnjaka podnesena i kaznena prijava za kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 Kaznenog zakona. Talijanski državljanin trenutno se nalazi u dubrovačkom zatvoru, dok je troje hrvatskih državljana rano jutros sprovedeno pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist