Zanimljivosti

Dubrovačka košarica skuplja 250 kuna

Dubrovačka košarica skuplja 250 kuna

Cjelokupna travanjska potrošačka košarica u odnosu na ožujak u deset hrvatskih gradova je skuplja, ali je najmanje poskupjela u Dubrovniku.

Svega 28 kuna, što je gotovo dvostruko manje poskupljenje od onoga u ukupno najjeftinijem Vukovaru. Pokazalo je to istraživanje troškova života tročlane obitelji tvrtke SDtratego PR provedeno u 10 hrvatskih gradova. Naime, kako se ističe u rezultatima sa stopom PDV-a od 25 posto, čije se povećanje u travnju odrazilo i na pristigle račune za režije, u Osijeku je, u odnosu na ožujak, mjesečna potrošačka košarica za tročlanu obitelj poskupjela za čak 464 kune, dok je Varaždin i dalje najskuplji hrvatski grad.

Nova stopa PDV-a, navodi se dalje, donijela je očekivana poskupljenja u odnosu na veljaču, kada je on iznosio 23 posto. Tako je dubrovačka košarica za oko 250 kuna skuplja nego s PDV-om od 23 posto.
Kako se navodi u priopćenju, tvrtka Stratego PR od veljače ove godine provodi istraživanja cijena potrošačke košarice u hrvatskim gradovima.

Cilj istraživanja provedenog u ožujku bio je utvrditi utjecaj nove stope PDV-a na troškove života te rang listu skupoće hrvatskih gradova, a kako je na režijske troškove nova stopa PDV-a primijenjena na računima pristiglima u travnju, istraživanje je krajem travnja provedeno treći put.

Za ovo istraživanje, navode iz Stratego PR-a, izabrana su 32 najjeftinija osnovna prehrambena artikla i higijenskih potrepština, osnovni režijski troškovi, trošak javnog gradskog prijevoza te razonoda i kultura.
Za ukupan izračun mjesečne košarice određena je količina dostatna za jednu tročlanu obitelj, a istraživači su obišli trgovine velikih trgovačkih lanaca u gradovima te uspoređivali najjeftinije artikle,  nastavno na pretpostavku da građani biraju najpovoljniju kupnju.

FOTO: www.shutterstock.com

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist