Kultura

Dubravka Tullio u Metkoviću izlaže svoje ‘Neponovljive svjetove’

Dubravka Tullio u Metkoviću izlaže svoje 'Neponovljive svjetove'

Otvorenje samostalne izložbe slika akademske slikarice Dubravke Tullio, pod nazivom Neponovljivi svjetovi održat će se u petak, 29. listopada u 18.30 sati u Galeriji GKS-a u Metkoviću. Na izložbi će biti predstavljena 24 djela raznih dimenzija u kombiniranoj tehnici. Kustosica izložbe i autorica teksta kataloga je Jelena Tamindžija Donnart. Kustosica izložbe u tekstu navodi ‘…Akademska slikarica Dubravka Tullio predstavlja se novom serijom slika koje tematiziraju psihičke i fizičke dimenzije rasta. Rast je ovdje promatran kao proces čiji transformativni potencijal autorica istražuje suptilno otkrivajući brojne skrivene slojeve svojih apstraktnih formi koje uvijek iznova započinju i prekidaju igru skrivača izbjegavajući u potpunosti završiti početni oblik. Ženska suptilnost odabira dijapazona nježnijih boja zamjenjuje napetost slojeva grafita koji izviru ispod nabora boja. Akrilni lagani namazi, koji na prijelazu elemenata kompozicije preuzimaju ulogu i akvarela, ovdje se postavljaju u snažan kontrast s grubim pokretima grafita koji označava sferu industrijskog, prljavog, snažnog, rezerviranog za domenu ‘muškog’. Ova nazočnost grafita u radovima Tullio ona je skrivena ženska snaga koja se skriva iza slojeva nježnih nijansi, akumulirajući svoj potencijal i težinu koju se u potpunoj snazi otkriva isplivavajući na površinu. Izmjena površinskih slojeva akrila i skrivenih dubinskih katranskih namaza koji poput inspicijenata šapću zaboravljene riječi glavnog glumca akrila pokretačka su snaga autorice koja u dihotomijama oprečnih osjećaja uspijeva stvoriti suptilnu simbiozu obavijenu mediteranskim plaštem nostalgije.’

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i grada Metkovića, a bit će otvorena do 25. studenoga 2021. godine.

ŽIVOTOPIS

Dubravka Tullio rođena je u Dubrovniku 1985. godine gdje je završila srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2008. godine u klasi profesorice Nine Ivančić. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i fotografijom, a od 2015. godine zaposlena je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na radnom mjestu muzejske pedagoginje. Autorica je i koautorica brojnih izložbi, likovnih postava i muzejskih publikacija Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Radovi joj se nalaze u privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Izlagala na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog muzejskog društva.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist