Kultura

DSO, IVAN HUT I ĐURO TIKVICA Završnica Beethoven piano ciklusa u Dvoru

DSO, IVAN HUT I ĐURO TIKVICA Završnica Beethoven piano ciklusa u Dvoru

Završnica Beethoven piano ciklusa održat će se u atriju Kneževa dvora ovog četvrtak, 25. svibnja. Ovaj ciklus od tri koncerta zaključit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ivana Huta i pijanist Đuro Tikvica s najpoznatijim i posljednjim Beethovenovim klavirskim koncertom – petim! Početak koncerta je u 21 sat.

Osim Beethovenovog Koncerta za klavir br. 5, publika će imati priliku poslušati i Simfoniju br. 8 u G-duru Luke Sorkočevića.

Đuro Tikvica rođen je u Dubrovniku, a školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri Konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve. U tom razdoblju započeo je suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik. Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodij. Studij na Konzervatoriju završio je 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija.

Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s DSO-om i uvaženim dirigentima. Godine 1995. godine nagrađen je nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu na DLJI. Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih te održava mnoge seminare za učenike i profesore. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa.

Dodatne informacije o koncertima kao i rezervacije dostupne su na broj 091 613 7314.

Foto: Dubrovački simfonijski orkestar

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist