Kultura

DRŽIĆ U OČIMA GIMNAZIJALACA Održana završna izložba

U vrtu Gimnazije Dubrovnik, “koja rumenimi i bijelim ružami cafti”*,  srijedu 24. svibnja otvorena je izložba radova polaznika likovne radionice “Držić u očima gimnazijalaca”, objavili su na Facebooku.

Devetnaest učenika predstavilo je akrile na platnu na kojima su realizirali vlastite vizije najpoznatijih Držićevih antiteza. Na izložbi su zastupljena sva dramska djela najvećeg hrvatskog komediografa, a izložene slike odlikuju fantastični likovi i krajolici, unikatni kostimi, začudne kombinacije svijesti i podsvijesti te pružaju jedan novi i svježi pogled na bogatstvo Držićevog stvaralaštva – navodi se u deplijanu izložbe.

Na otvorenju su govorili Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik, Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića i autorica teksta u deplijanu te mentorice radionice, profesorica likovne umjetnosti Ivanka Lilić i muzejska pedagoginja Doma Marina Držića Jasmina Runje.

“Držić u očima gimnazijalaca” dugogodišnji je projekt suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik, kroz kojeg učenici detaljno, praktičnim radom i studijskim pristupom obrađuju pojedine segmente Držićevog stvaralačkog opusa.

Ovogodišnja radionica izvodila se od listopada 2022. do svibnja 2023. godine unutar likovne grupe u sklopu nastave u prostorima Gimnazije Dubrovnik, a završna izložba još jednom potvrđuje kako je iznimno važno upravo dubrovačke gimnazijalce pobliže upoznati s Marinom Držićem jer je riječ o njihovom kulturnom i povijesnom nasljeđu.

*Dundo Maroje, Prolog Dugog Nosa / caftjeti (prez. caftim) – cvjetati

Foto: Facebook Marin Držić

Pročitajte još

Lerovo ‘Uglavnom vedro’ u Lazaretima

Dulist

GALERIJA FLORA Otvorena izložba polaznika PopHeart Factory radionica za djecu i odrasle

Dulist

[FOTO] PROLJEĆE PRI DVORU Folklorna večer ‘Pjesma, ples i mi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija