Aktualno

Državna matura uspješnija od prošlogodišnje, ‘palo’ 60 posto manje učenika

Državna matura uspješnija od prošlogodišnje, 'palo' 60 posto manje učenika

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić objavila je prve privremene rezultate državne mature, a konačni rezultati bit će poznati sljedeći tjedan. Katavić je naglasila da su rezultati državne mature ove godine mnogo bolji nego prošle.

Više od stotinu ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a posebno velik interes ove godine pristupnici su pokazali na STEM predmete, piše HRT.

Produžetak nastave uzrokovan štrajkom nastavnog osoblja, epidemija koja je učenike odvojila od školskih klupa, nastavnika i prijatelja te primorala na brzu adaptaciju online nastavi, potres koji je pogodio šire zagrebačko područje, kao i neizvjesnost oko održavanja ispita iz izbornih predmeta nisu obeshrabrili ovogodišnje maturante, koji su na maturi postigli bolje rezultate u odnosu na prethodnu generaciju, priopćio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Gledajući obvezne predmete – ukupan broj negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike smanjio se za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drugačiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjehu, koji je u obveznom dijelu ispita znatno bolji u odnosu na prošlu godinu, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić dodajući kako je raduje spoznaja da zasad imaju četiri pristupnika koji su po dva ispita riješili u potpunosti točno te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg.

– Također, moram naglasiti da pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a posebno velik interes pokazuju za odabir ispita iz takozvanog STEM područja koje obuhvaća ispite iz fizike, kemije, biologije i informatike, dodala je.

Usprkos ukupnom smanjenju broja pristupnika iz godine u godinu, jedini ispit kod kojeg se bilježi konstantan rast broja prijava je informatika. Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo, kažu.

Od ukupnog broja pristupnika, 44 posto čine gimnazijalci kojima se uspješnim polaganjem ispita obveznih predmeta osigurava završetak srednjoškolskog obrazovanja. Upravo je u tom dijelu pristupnika zabilježen velik pomak u odnosu na proteklu godinu u kojoj je zabilježeno više od tisuću padova iz nekog od tri obvezna ispita. Ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je malo manje od 450 gimnazijalaca, što je smanjenje od 60 posto.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s
ostvarenih između 65 i 75 posto bodova.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist