AktualnoKome zidine

“Društvo bi Lazarete obnavljalo 25% jeftinije!”

Vlahusic i Orlic

Denis Orlić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine i Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, susreli su se večeras u emisiji Dubrovačke televizije 'Zrcalo' koju vodi bivši gradonačelnik Dubrovnika Vido Bogdanović.

U sučeljavanju, koje se dogovorno vodilo neformalno, dakle na prijedlog voditelja Bogdanovića, bez tituliranja, Dubrovčani su imali priliku saznati kako napreduju pregovori između gradske uprave i Društva prijatelja dubrovačke starine oko budućeg upravljanja gradskim mirima.

Osim kašnjenja zbog protokolarnih obaveza, emisija je trajala oko 45 minuta, a želja i cilj Bogdanovića bila je da se javno čuju stavovi i Grada Dubrovnika i DPDS-a o zidinama.

Sadašnje stanje

– Vlasništvo je prilično neuredno, istaknuo je Bogdanović, napominjući katastarske čestice tvrđave Sv. Ivana, na što mu je Denis Orlić replicirao s austrijskim zemljišnikom i neucrtanim linijama te dodajući kako je vlasništvo čisto i u potpunosti gradsko.

Od 1952., DPDS samostalno upravlja Revelinom, a u međuvremenu se ispisalo nekoliko ugovora od kojih je jedan ispisao i sam voditelj, tadašnji gradonačelnik Vido Bogdanović, naglasilo se u novoj emisiji DuTV-a.

Zašto Grad Dubrovnik odlučuje mijenjati ugovor? – u glavu je udario Vido Bogdanović.

– Promijenili su se zakonski i financijski uvjeti Dubrovnika. Stoga se mora mijenjati i ovo, a mi naše proizvode moramo prodati turistima, a to se postiže boljim gospodarenjem zidinama, muzejima i slično – istaknuo je Vlahušić, dodajući kako se samo promjenama ugovora može to maksimalizirati.

– PDV se neće plaćati, jer će zidine imati isti status kao muzeji. 15 milijuna kuna koliko se plati PDV-a nije zanemarivo – naglasio je Vlahušić.

'Ja, ja sam pokrenuo Zakon'

Zbog financijskog učinka gospodarenja zidinama Grad Dubrovnik je odlučio mijenjati odnose – naglasio je voditelj, te dodao zadnji ugovor kojeg je utvrdilo Gradsko vijeće. Tko je pokrenuo proces promjene ugovora, donosno donošenja novog zakona? – upitao je.

– Ja, zakon sam pokrenuo ja i sad sam na čelu pregovaračkog tima. Ovo je način da građanima ne uzmemo ništa – istaknuo je Vlahušić, te dodao i bivše GV i predlaganje referenduma.

– No, nema papira koji to dokazuje? – pitao je voditelj.
– Ne – odgovara Vlahušić.

Orlić je istaknuo raspodjelu novaca unutar DPDS-a, od plaća do promocije i zaštite dobara, a istaknuo je da sve skupa ispada kao da smo pred svršenim činom.

– Stanje je takvo da obje strane ispunjaju svoje uvjete – dodao je Orlić, te naglasio kako je intencija ugovora da sve ide za baštinu, a kako je njemu osobno to sve promaklo u ugovoru.

Sredstva se ne troše namjenski, istaknuo je voditelj.

– Nisu namjenska, a troše se i više nego namjenski, za kulturu, od gradnje Lazareta, pa financiranja – naglasio je gradonačelnik.

Nekretnine DPDS-a

Nekretnine DPDS-a, ovo je pitanje koje se često Društvu prigovara – pitao je voditelj.

– Čemu se to prigovara? Društvo ih je steklo puno, no puno je restriktivnije nego što bi to drugi bio. I kupujemo isključivo spomenike kulture, a nakon što su Grad Dubrovnik, naša županija, te država odbile to kupiti – naglašava Orlić.

– Tamo nema stanova! DPDS kupuje isključivo spomenike kulture. Žao mi je što nas Grad nije češće pitao za nekretnine, jer mi nemamo uvid u to što Grad kupuje – dodao je Orlić kao repliku voditelju i Vlahušiću.

– Društvo upravlja imovinom Grada Dubrovnika – istaknuo je Vlahušić, na što mu je Orlić replicirao: Andro, ma to ti je krivo!

'Svaka lipa preko ide Gradu Dubrovniku'

Sadržaj ugovora definira ploduživanje, a oko toga se mi nikada nećemo svađati s Gradom Dubrovnikom, naglasio je Orlić.

– Postoji mogućnost da zidine zarade više i tu se slažem s gradonačelnikom. Mi želimo raditi ono što radimo dosad, a radimo to dobro i znamo što radimo, jer radimo dugo godina. Svaku lipu, DPDS će uložiti u baštinu i udruga je neprofitna. Svaka lipa dakle ide Gradu Dubrovniku, ako je preko onoga što treba za obnovu i baštinu – naglasio je Orlić.

No Grad predlaže održavanje, a ne upravljanje – pitao je Bogdanović, te dodao: 'Zašto DPDS nakon 60 godina više-manje uspješnog upravljanja, sada to mora predati?'
– Ako možemo na istim zidinama zaraditi ako samo promijenimo model upravljanja blagajnom, zašto ne bismo? Večernji obilasci, bez PDV-a, a na taj način Društvo bi imalo dosta novca za projekte. Mora se mijenjati upravljanje blagajnom – naglasio je Vlahušić.

Ali zašto, ako je dosad bilo dobro – pita voditelj – na što Vlahušić odgovara da bi zidine trebale biti maksimalizirane, a DPDS teško prihvaća povećanje cijena, te ratujemo – naglašava Vlahušić.

Tko je uredio gradske ulice, izvadio asfalt, popravio mostove?

– Cijenu po ugovoru predlažemo mi i ne ratujemo već se dogovaramo. Zidine nisu podobne za večernje obilaske, osim toga ne stoji da Grad Dubrovnik nije imao ništa od DPDS-a, tko je uredio mostove, izvadio beton iz grada, uredio fontane, rasvjetu? – pitao je Orlić ističući kako je upravo Društvo zaslužno što su zidine danas prohodne, na što Vlahušić odgovara: To je imovina Grada Dubrovnika!

– Mi pričamo o blagajni, ne o zidinama. Zašto im ju oduzimamo? Jer nisu bili u stanju upravljati njome – naglasio je Vlahušić.

– Ja se ne bavim medicinom, stoga se ni ti nemoj baviti pravom. Razgovor po ovim premisama 'ili dogovor prema nama ili ćemo mijenjati zakon', nije fer – istaknuo je Orlić dodajući kako je tu riječ o prisili. Ujedno se osvrnuo na stalno ponavljanju tezu gradonačelnika da Grad ne bi plaćao PDV, a Društvo plaća, te objasnio kako Društvo izbije PDV koje plati za ulaznice pri svakom poslu obnove kojeg obavlja. Orlić je također istakao kako Grad svaki posao kojeg ugovara plaća s porezom na dodanu vrijednost. 

Lazareti i trošenje novaca za obnovu istih

– Zašto niste vi obnovili Lazarete, pitao je Vlahušić Orlića kad mu je ovaj istakao oporezivanje u slučaju obnavljanja.

– Jer nam niste dali. Nisu nam niti dani na skrb. Itekako bismo ih obnovili i došlo bi nas 25 posto manje, napominjem samo da javnost zna – naglasio je Orlić.

– Zidine dolaze pod kontrolu Grada Dubrovnika, a Zavod za obnovu će preuzeti obnovu – naglašava Vlahušić.

U emisiji su se osvrnuli i na nedavno predstavljanje prijedloga zakona u Saboru, tzv. 'Zakona o zidinama'. Voditelj je izrazio zabrinutost za budućnost, te prepuštanje dubrovačkih vrijednosti zagrebačkim vodstvima. Voditelj je izrazio i zabrinutost 'novim dečkima', odnosno kako se stvaraju nove ideje istih a nauštrb bivših vođenja nekim stvarima kao što su zidine.

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?