Aktualno

Drugi su ceste gradili našim novcima

Drugi su ceste gradili našim novcima

Frano Skokandić obratio se priopćenjem u kojem izražava nezadovoljstvo brzopletim istupima političara o prometnom „povezivanju“ naše županije.

Priopćenej donosimo u cijelosti: 
„Još jednom po neznam koji put izražavamo nezadovoljstvo brzopletim istupima pojedinih političara, kao ovog puta predsjednika Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutina Lesara  i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića, vezano za prometnu izoliranost naše županije.
 
Ljudi koji žive daleko od ovog problema često olako daju izjave ne sagledavši problem u cijelosti pokušavajući tako valjda dokazati da poznaju probleme određenog područja.
 
Dubrovačko-neretvanska županija je donošenjem Deklaracije o prometnoj izoliranosti željela svratiti pozornost Vladi RH i cjelokupnoj javnosti na taj problem te istaknuti moguća rješenja koja bi zadovoljila stanovništvo ovog područja uvrštavajući ih u svoje prostorno planske dokumente. Sigurni smo da bi predložena rješenja izuzev našeg predstavničkog tijela i javnih rasprava podržala većina stanovništva Županije u slučaju organiziranog referenduma, što bi ipak trebalo imati određeni značaj.
 
Na glasno traženje rješavanje ovog problema polažemo puno pravo potkrijepljeno čl. 6. Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi po kojoj definiciji Županija označava jedinicu područne  samouprave čije područje predstavlja prirodnu, povijesnu, prometnu, gospodarsku, društvenu i samoupravnu cjelinu.
 
Očigledno da u prometnom i prirodnom smislu  Dubrovačko-neretvanska županija nije nikakva cjelina, te smatramo da nam ustrajnost u traženju tog zakonskog prava nitko ne treba osporavati.
 
Gospodin ministar Siniša Hajdaš Dončić bi morao znati da se cjelovitost jednog područja ne može ostvariti komunikacijom preko tuđeg, još ktome i nestabilnog prostora, sa novcem poreznih obveznika ove Županije. 
 
Radi toga neprekidno ukazujemo na potrebu riješavanja  tog problema preko vlastitog teritorija, bez obzira na moguća jeftinija rješenja koja koriste tuđi teritorij, jer se rješenja moraju sagledati u svojoj cijelovitosti, a ne samo u goloj cijeni tehničke izvedbe. Povijest nas uči da su jeftina rješenja najčešće i najskuplja rješenja.
Kada je riječ o sredstvima koja se izdvajaju za cestogradnju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u odnosu na namjenske prihode koji se ostvare na njenom području utvrdit ćemo veliki nesrazmjer, što pokazuje da se „našim“ novcem do sada gradila cestovna infrastruktura u ostalom dijelu Hrvatske, zapostavljajući Županiju sa kojom se sa razlogom ponosimo kao i cijela  Hrvatska.“

Frano Skokandić
GO HSS Korčula
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist