AktualnoKome zidine

DPDS predlaže nezavisnu ‘medijaciju’

DPDS predlaže nezavisnu 'medijaciju'

Društvo prijatelja dubrovačke starine poslalo je jučer dopis predsjedniku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Niku Buliću o temi upravljanja gradskim zidinama, u kojem su predložili nastavak pregovora kroz, kako su nazvali, ' tradicionalni oblik medijacije'.

U dopisu kojeg potpisuje podpredsjednica Društva Renata Andjus, a koji je 'na znanje' poslan i gradonačelniku Andru Vlahušiću, stoji:
 
„UPRAVLJANJE GRADSKIM ZIDINAMA

Poštovani gospodine,

Društvo prijatelja dubrovačke starine ima, kao što Vam je sigurno poznato, ugovor s Gradom Dubrovnikom o upravljanju dijelom spomeničke baštine u spomeničkoj cjelini, pod zaštitom domaćega zakonodavstva, ali i Unesco-a.
Grad Dubrovnik u posljednjih nekoliko godina, uglavnom posredno, poticanjem javnoga dojma da su se okolnosti na kojima taj ugovor počiva značajno promijenile, a potom putem utjecaja dijela svojih čelnika u zakonodavnoj vlasti pokušava promijeniti zakonski okvir rada Društva, tako nam se čini, tj. pokušava pronaći način izlaska iz ugovornog odnosa.

Neposredan i uobičajen pravni put o promjeni ili raskidu ugovora Društvo prijatelja nije primilo ili možda nije dobro razumjelo različite ad hoc inicijative za razgovore.

Nakon što je za jedan od takvih razgovora, s gradonačelnikom i ministricom kulture, u lipnju ove godine Društvo pripremilo promemoriju o vlastitome shvaćanju problema, ništa su u biti nije promijenilo, pa je Društvo taj tekst, s prijedlozima odlučilo i objaviti.

Društvo prijatelja dubrovačke starine i samo smatra da sudsko okruženje, a nekoliko postupaka je već u tijeku, dok bi načinom koji se otima dogovoru po definiciji završio na sudu, nije dobar način, pogotovo s obzirom na sadržaj zajedničkoga interesa – očuvanje baštine.

Društvo prijatelja stoga, držeći se korijena svoga programa, iskustva dubrovačke starine, predlaže Gradu Dubrovniku tradicionalni oblik medijacije, proizašao iz kulture sjećanja naših starih, a ponegdje u dubrovačkom kraju još živi model rješavanja sporova.

Pri nerazumijevanju Društva i Grada takav bi pristup mogao pomoći već utoliko da se zajednički utvrdi o čemu je prijepor, kako bi se ugovorom ili raskidom odnosa riješio, jer u tijelima Društva i Grada a pogotovo u javnosti prevladavaju predodžbe, a ne meritum nesporazuma.

Predlažemo Vam, stoga, da za početak medijacije Grad i Društvo, svatko za sebe, odrede po jednog upućenog i nezavisnog pregovarača koji bi stranama pomogle u razumijevanju problema, a možda i njegovu rješenju.“

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist