Hrvatska

Dosad se ‘samopopisalo’ 177 tisuća građana, evo koliko u našoj županiji

Dosad se 'samopopisalo' 177 tisuća građana, evo koliko u našoj županiji

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, odnosno u fazi samopopisivanja, do utorka, 14. rujna do 15 sati popisano je više od 177 tisuća građana. Od toga se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji samostalno popisalo 4.639 građana. Podsjetimo, u prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani.

Dosad se 'samopopisalo' 177 tisuća građana, evo koliko u našoj županiji

Moraju imati COVID potvrde
Svi oni koji to učine na završetku samopopisivanja, dobit će jedinstvenu šifru koju će predati terenskim popisivačima. Oni će na teren izaći 27. rujna i popisivati kućanstva do 17. listopada. Svi će popisivači i kontrolori morati imati EU digitalnu COVID potvrdu.
-U konzultacijama sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021. (kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore), svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. (terenskom popisivanju) morat će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Državnom zavodu za statistiku je tijekom provođenja Popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske – navode iz Državnog zavoda za statistiku.
Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore(što znači da je osoba preboljela Covid, cijepljena ili ima negativan Covid test).

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist