Zanimljivosti

Donosimo trening koji lako otapa višak blagdanskih kilograma

Donosimo trening koji lako otapa višak blagdanskih kilograma

Blagdansko veselje i višestoljetna tradicija prejedanja za vrijeme blagdana rezultiraju natrpavanjem hranom. Pitanje je kako izgubiti blagdanske kalorije? Donosimo vam savjete za lako skidanje blagdanskih kilograma putem intervalnog treninga visokog inteziteta (HIIT-a).

Intervalni trening visokog intenziteta vrsta je treninga koji se sastoji od kratkih intervala intenzivne vježbe nakon čega slijedi kratka pauza za oporavak. Svrha pauze je da se srčani ritam vrati u normalu prije nego što započneš sljedeću anaerobnu aktivnost. Ovo je najučinkovitija vrsta cardio vježbanja koja se može obaviti u manje od pola sata i gotovo bilo gdje. Najbolji je način sagorijevanja masti i stjecanja forme.

Profesionalni sportaši i oni koji su u jako dobroj formi mogu odraditi i do pet treninga tjedno bez problema. Oni koji tu dobru formu tek žele postići trebali bi trenirati tri puta tjedno. Početnicima je najbolje započeti s treningom od deset minuta i svaki sljedeći trening produžiti za deset minuta dok se ne postigne do 30 ili 40 minuta treninga.

Najvažnije se zagrijati prije samog treninga. Zagrijavanjem tvoje tijelo se priprema za povećani broj otkucaja srca i cirkulaciju krvi. Ako se to odradi kako treba, zagrijat će se zglobovi, povećati protok krvi u mišićima i smanjiti rizik od ozljeda ili pretjeranih upala. Zagrijavanje se sastoji od sljedećih vježbi: trčanje na mjestu 20 sekundi, jumping jacks 20 sekundi i podizanje peta 20 sekundi. Tri vježbe zagrijavanja potrebno je ponoviti pet puta!

Poslije zagrijavanja, odmah slijedi i trening. Trening se sastoji od skupine različitih vježbi – trčanje na mjestu s visoko podignutim koljenima, čučnjevi, sklekovi, mountain climbers, iskoraci, propadanje, plank i trbušnjaci. Dva seta spomenutih vježbi treba odraditi po 30 sekundi, nakon čega slijedi 30 sekundi odmora.

Više o planskom treningu i pravilnom izvođenju vježbi pogledajte na stranici redbull.com.

Budite dosljedni, odrađujte treninge ispravno i sigurno ćete vidjeti rezultate. Vježbate isključivo za sebe i svoje zdravlje. Uživajte u treningu!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist