Aktualno

DONOSIMO RECENZIJU Pogledali smo dugoiščekivanu seriju’ ‘Izabrani’

DONOSIMO RECENZIJU Pogledali smo dugoiščekivanu seriju' 'Izabrani'

Samo za čitatelje Dulista donosimo recenziju upravo završene, prve dvije sezone TV serije ”Izabrani” (The Chosen). To je prva višesezonska TV serija o životu Isusa Krista, koja je financirana putem crowfundinga, kao najveći takav medijski projekt do sada.

Piše: Pavo Jančić, prof.

Božićno vrijeme svake godine već tradicionalno donosi više-manje bogat televizijski repertoar igranih filmova, mini serija i dokumentaraca koji se bave biblijskim temama, starozavjetnim i novozavjetnim motivima, s posebnim naglaskom na najveću od svih priča, priču o rođenju Božjeg sina Isusa Krista. Bez obzira na kvalitetu same produkcije navedenih djela, uvijek sam se veselio ovim naslovima, tim malim božićnim poklonima, koji bi mi uvijek sa sobom donosili podsjetnik na nebo, poruku o sebi, pouku za kraj. Jer Božić je takav blagdan, blagdan ljubavi i mira, kad šimićevski svjetlost s neba pljušti, a Bog oko nas sja, treperi, miriše i šušti.

Za ovogodišnji božićni poklon iznenađujuće se pobrinuo HRT, nacionalna dalekovidnica, odnosno katedrala duha, kako smo joj nekad ironično tepali. Na svom drugom programu prikazali su prve dvije sezone hvaljene američke TV serije ”Izabrani” (The Chosen), čiji je autor, redatelj i scenarist filmski producent Dallas Jenkins. Serija je oborila rekorde skupnog financiranja (crowfundinga), zaradivši 10 milijuna dolara za prvu i 12 milijuna dolara za drugu sezonu (od 125 tisuća ljudi). Da bismo bolje razumjeli koncept same serije treba napomenuti kako je prva epizoda imala sljedeću uvodnu napomenu: ”Serija The Chosen temelji se na istinitim pričama iz Evanđelja Isusa Krista. Neka su mjesta i vrijeme radnje kombinirani ili sažeti. Dodane su pozadinske priče i određeni znakovi ili dijalog. Međutim, sav biblijski, povijesni kontekst i bilo koja umjetnička mašta osmišljeni su da podrže istinu i namjeru Svetog pisma. Gledatelje se potiče da čitaju evanđelja”.

Isus kakvog dosad nismo imali priliku vidjeti u filmskim adaptacijama

Prva sezona, koja je snimana u Texasu, započinje vizualno iznimno efektnim motivom Isusovog rođenja. Nakon toga, radnja se prebacuje u 26. godinu u Kafarnaum i Galilejsko jezero, gdje Isus navješta Evanđelje, poziva ljude na obraćenje, dolazi u kontakt s farizejima, rimskom administracijom, djecom i na koncu svojim učenicima. Isusa susrećemo kroz oči onih koji su ga sreli, upoznali i slijedili, onih koji su bili ”izabrani”. Upoznajemo sina Božjeg izbliza, kao nikada do sada, otkrivamo ga u punini njegovog čovještva i njegovog božanstva. U drugoj sezoni Isus putuje dalje, ali sad djeluje javno. On propovijeda, ozdravlja, otpušta grijehe, poučava svoje učenike koji polako shvaćaju da on nije tek tako ušao u njihove i naše živote, oslobodio našu povijest i naše sutra. Isus svima s kojima dolazi u kontakt donosi riječi utjehe i nade, objašnjava otajstvo utjelovljenja i otkupljenja, a sve to ne može proći bez popriličnog potresa u tadašnjem društvenim, političkim i vjerskim strukturama moći. Druga sezona snimana je u saveznoj američkoj državi Utah, na mjestu gdje je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana izgradila repliku grada Jeruzalema za potrebe snimanja vlastitih video zapisa. Zanimljivo je spomenuti kako su ”Izabrani” prva produkcija koja je dobila pristup ovom filmskom setu, a  da nije povezana s Mormonskom crkvom. Druga sezona završava čuvenim Isusovim Govorom na gori, koji se smatra jezgrom Isusova naučavanja i najizvornijim dijelom Evanđelja.

Zanimljivost serije ogleda se u činjenici što je u njoj Isus predstavljen kao čovjek u punom smislu te riječi, čovjek koji pleše, razgovara s djecom, pije, jede, namiguje, grli se i šali. Autor serije Dallas Jenkins rekao je da mu namjera bila ponuditi portret Isusa kakvog dosad nismo imali priliku vidjeti u filmskim adaptacijama. Htio je da Isusa vidimo kroz oči njegovih učenika, izbliza, u scenama u kojima ga nikad nismo mogli zamisliti, u punini njegove ljudskosti, ali i božanstva. Naravno da ni ostali likovi u seriji, posebno njegovi učenici, nisu mogli biti prikazani drugačije. I oni su ogoljeni do mesa, sa svim svojim grijesima, radostima, nesigurnostima, propitivanjima, slabostima. Tijekom sezona oni se mijenjaju, rastu u duhu, s vremenom počinju željeti velike stvari. Njihova preobrazba u Kristu toliko je autentična, dirljiva, vjerodostojna i moćna da su gledatelji diljem svijeta ”poludjeli” za likovima Mateja, Petra Šimuna, Nikodema, Marije Magdalene, Andrije. Kako navodi i filmska kritika, redatelj Jenkins uspio je postići optimalan balans između vjernosti Svetom pismu i dramaturgije. S jedne strane trudi se što točnije prikazati Evanđelje, dok s druge strane gradi uvjerljivu pozadinsku priču ključnih aktera Isusovog doba, s kojima se publika može vrlo lako poistovjetiti.

Serija koja je snimana izvan svih uobičajenih produkcijskih okvira

Glumačke izvedbe su snažne, uvjerljive, režija sigurna, kamera na trenutke čarobna. Sve to dobiva na dodatnoj važnosti ako se u obzir uzme činjenica kako je serija snimana sa skromnim i poprilično nesigurnim budžetom, neiskusnim i nepoznatim kreativnim timom, a izostale su i velike glumačke zvijezde. Zato su uloge u seriji pomno odabirane i savršeno pogođene. Glumačku ekipu predvodi sjajni Jonathan Roumie u ulozi Isusa, Elizabeth Tabish u ulozi Marije Magdalene, Paras Patel kao Matej, Shahar Isaac kao Šimun Petar, Erick Avari kao Nikodem… Genijalna je ta Jenkinsova odvažnost i imaginacija u dramaturgiji, koja rezultira stalnom napetošću i neizvjesnošću. Vrijeme i mjesto radnje vjerno su dočarani, karakteri jasno oslikani, a sve uz zavidnu dozu šarma i humora. Nelinearni tijek pripovijedanja seriji daje na dinamici, posebno ako se zna da je radnja maksimalno razvučena, poprilično usporenog tempa. Međutim, u ovoj seriji ništa nije dosadno, niti predvidljivo. Spretni redateljski postupci, visoka estetičnost snimanja i dojmljiva vizualnost eksterijera, približili su nam Isusovo vrijeme, to njegovo ozračje altruizma i suosjećajnosti, taj Spasiteljev patos ljubavi. Ova serija nije puka narativna kontemplacija na biblijska Evanđelja, niti metaforična oda jednom dalekom povijesnom razdoblju, ona je zapravo vrlo aktualna priča, izravna, primjerena duhu i ukusu današnjih gledatelja. Magnetskom privlačnošću ona priča priču koja je veća od same sebe, veća od svega što poznajemo, veća od samog života.

Unatoč činjenici da je snimana izvan svih uobičajenih produkcijskih i distribucijskih okvira, serija ”Izabrani” oduševila je milijune gledatelja i filmskih kritičara. Na popularnim servisima IMDB i Rotten Tomatoes ima iznimno visoke ocjene, što je čini jednom od najhvaljenijih televizijskih serija svih vremena.  Osma epizoda 1. sezone dobila je dvije nominacije za nagradu Movieguide 2020. godine. Od kolovoza 2020. godine pregledana je gotovo 50 milijuna puta u 180 zemalja. Trenutno se prevodi na čak 70 jezika. Kao savjetnici i stručni suradnici na seriji rade mesijanski rabin Jason Sobel, katolički svećenik i nacionalni direktor obiteljskih kazališnih produkcija, otac David Guffey i profesor Novoga zavjeta dr. Doug Huffman, koji su zaduženi za pregledavanje scenarija, provjeru konteksta i činjenica o biblijskoj, kulturnoj i društveno-političkoj pozadini priče. Zaključno, o seriji svi pričaju, vjernici je posebno hvale, napominjući da tu više nije riječ o seriji, nego o pokretu, jednoj novoj razini eklezijalnosti u promišljanju sedme umjetnosti kao platforme za inkulturaciju Evanđelja i evangelizaciju kulture. Potpisniku ovih redaka serija je bila svojevrsni ponovljeni, televizijski vjeronauk, sjajno pogođenog termina, teme i same izvedbe. S neskrivenim nestrpljenjem iščekujem novu, treću sezonu.

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist