Aktualno

FOTO Izložba posvećena stogodišnjici turizma u Župi dubrovačkoj

FOTO Izložba posvećena stogodišnjici turizma u Župi dubrovačkoj

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i Turističke zajednice općine Župa dubrovačka u srijedu u Etnografskom muzeju u žitnici ‘Rupe’ otvorena je izložba ‘Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke’.

Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, prikazano je preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.

– Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma. Izložba je posvećena stogodišnjici organiziranog turizma čiji su začeci ogledaju u izgradnji pansiona Kupari, hotela Štrand i Grand, odnosno kasnijeg hotelskog kompleksa Kupari. Cilj je prikazati turizam s ljudskim licem i način na koji je unaprijedio i odredio život lokalne zajednice i njezine svakodnevice pri čemu posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen i Doris Šarlić. Hvala obitelji Šarlić, kao i brojnim drugim posuditeljima bez čije pomoći ova izložba ne bi mogla biti realizirana – istaknuo je autor izložbe.

Uz razglednice i vrijedne fotografske materijale na kojima je uhvaćen duh jednog vremena, moda, način ophođenja i dokoličarenja, cjeloživotna prijateljstva između domaćina i turista, izložen je i dio predmeta vezanih uz plažu i putovanje, ali i građa koja se odnosi na propagandu i promidžbu privatnih pansiona, vila, hotela i odmarališta na području Župe dubrovačke. Fotografski materijali djelo su amaterskog fotografa Nina Šarlića te drugih profesionalnih ili amaterskih fotografa.

Likovni postav potpisuju Ivica Kipre i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Uz autora, na otvorenju izložbe govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a otvorila ju je direktorica Turističke zajednice općine Župa Dubrovačka Anamarija Kusalo. Za sve posjetitelje, izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 31. ožujka 2023.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist