Aktualno

HOĆETE LI OSTAVLJATI SITNIŠ NA BLAGAJNI? S nove godine – svaki cent je bitan!

HOĆETE LI OSTAVLJATI SITNIŠ NA BLAGAJNI? S nove godine – svaki cent je bitan!

Bliži se dan kada će hrvatska kuna otići u povijest, a euro postati naš službeni novac. Pripreme su u tijeku, započela je i prilagodba bankomata tako da će se dio njih do kraja prosinca postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Ako vam zatreba gotovina, na objavljenoj karti Hrvatske udruge banaka možete provjeriti koji vam je najbliži dostupni bankomat, a važno je znati i kako se do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj.

Za što bezbolniji prelazak s kune na euro, građanima su osigurani i početni paketi eurokovanica, no oni su se brzo razgrabili pa ih je u Dubrovniku u jednom trenutku bilo jako teško pronaći.

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako je prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Dvotjedna prilagodba na novu valutu

-Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke. Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja. U svakom slučaju, kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, građanima se preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu – ističu iz Hrvatske narodne banke uz napomenu kako bi se rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje.

Uvođenjem eura 1. siječnja sljedeće godine s bankomata će se moći podizati novčanice od 10 ili 20 eura. Traženi iznosi kao što su 50 i 100 eura isplaćivat će se u novčanicama od 10 i 20 eura.

-Deset i 20 eura smo propisali iz nekoliko razloga. Jedan je razlog da je 10 i 20 eura najbliže današnjih 100 i 200 kuna. Drugi razlog je također da želimo postići prokrvljenost s malim apoenima kako nam se ne bi dogodilo da dolazimo sa 100 ili 200 eura i kupujemo kiflu koja košta 50 centi – rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Hrvatske narodne banke.

Vrijednost kovanica eura

Dijelu građana veliki problem bi mogla predstavljati prilagodba na vrijednosti apoena eura. Inače, početni europaket sadrži po tri kovanice od 2 i 1 eura, po pet kovanica od 50, 20, 10 i 1 centa te tri kovanice od 5 centi. Preračunavajući eure prema fiksnom tečaju konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna; dobili smo iznos kovanica u kunama. Tako 2 eura iznose 15,06 kuna, 1 euro iznosi 7,53 kune, 50 centi iznosi 3,77 kuna, 20 centi iznosi 1,5 kunu, 10 centi iznosi 75 lipa, 5 centi iznosi 37,65 lipa i 1 cent iznosi 7,53 lipa.

Kada pogledamo te vrijednosti, svima postaje jasno kako bi nas uvriježena praksa ostavljanja i ne vraćanja kusura u lipama mogla ubuduće skupo stajati. Naime, vrlo često odmahnemo rukom kada nam na blagajnama trgovina pruže kusur i kovanice lipa, a već se i kod nekih trgovaca uvriježila praksa ‘zaokruživanja’ računa pa se na lipe ni ne osvrću. Međutim, mnogi će vjerujemo takvu praksu ukinuti s uvođenjem eura i čekati svoj kusur na kojeg imaju pravo.

Praksa ostavljanja malih apoena na blagajnama se, naime, ne bi više trebala prakticirati jer 5 ili 10 lipa nije isto što i 5 ili 10 centi. To bi, naime, značilo da ostavljamo 75, odnosno 38 lipa, što je puno više od vrijednosti trenutne valute, ne spominjući, primjerice, 50 centi koje vrijede 3,77 kuna. Od 1. siječnja 2023. godine dva tjedna će na snazi biti dvojni opticaj. Tada će se pri plaćanju u kunama ili eurima u prodavaonicama za namirnice ostatak vraćati u eurima. Zapamtite, svaki cent je bitan!

 

Iz tiskanog izdanja DuLista 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist