AktualnoUrednički izbor

DONACIJA GRADA Dubrovačka bolnica od danas ima 15 respiratora

DONACIJA GRADA Dubrovačka bolnica od danas ima 15 respiratora

Donacijom Grada Dubrovnika Opća bolnica je nabavila četiri respiratora i četiri monitora za nadzor vitalnih funkcija u svrhu borbe protiv pandemije virusom COVID-19, a oprema je namijenjena za potrebe Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Bolnica tako danas raspolaže s ukupno 15 respiratora, što je, rekao je dr. Marijo Bekić, ravnatelj bolnice, sasvim dovoljno za naše potrebe. Imamo i šest transportnih respiratora te još desetak anestezioloških uređaja koji se u slučaju nužde također mogu prenamijeniti za respiratore.

-Petnaest temeljnih respiratora je ono što nas čini sigurnima. S obzirom na broj djelatnika koji su educirani i rade na respiratorima možemo reći da smo zadovoljni – rekao je Bekić.
Na primopredaji donacije bio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a predstavnici bolnice izvijestili su ga o stanju i poslovanju ove zdravstvene ustanove, ali i o spremnosti pružanja potpore turističkom sektoru po pitanju sigurnosti gostiju u Dubrovniku.

-Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u Opću bolnicu. Kupili smo i ova četiri respiratora te je sad bolnica doista dobro opremljena s ovim uređajima. Međutim, moramo nastaviti i dalje ulagati u bolnicu, ali i u medicinsko i nemedicinsko osoblje. Upravo sad se pokazuje koliko je važno u vrhunskoj turističkoj destinaciji imati jak zdravstveni sustav. Gosti koji nam dolaze očekuju sigurnost, danas je to zdravstvena. To Dubrovnik ima i to će imati i u budućnosti, ali to može imati samo na način da svakodnevno jača OB Dubrovnik i njene kapacitete te da se ona prepozna na potpuno drugi način u odnosu na ostale opće bolnice. Ona se, naime, geografski ne može promatrati kao opća bolnica koja je u blizini kliničkog bolničkog centra. Ona zaslužuje poseban status te ću se kao saborski zastupnik boriti i izboriti za njen posebni status – rekao je Franković.
Na sastanku se razgovaralo i o stambenom zbrinjavanju medicinskog osoblja.

-Dogovorili smo model donacije zemljišta na Pobrežju, nakon što to riješimo prostorno planski. U tijeku je izmjena GUP-a i na tome se radi. Uslijedit će darovnica prema medicinskom osoblju, odnosno OB Dubrovnik. Vidjet ćemo koji će to točno model biti, a Grad će se obvezati financirati i projektnu dokumentaciju, dok će medicinsko osoblje će u konačnici graditi stambene jedinice na Pobrežju – rekao je gradonačelnik. Dodao je i kako se nije odustalo od uređenja šestog kata bolnice za smještaj gostujućih liječnika. Projekt je napravljen, no ono što preostaje jest financiranje. To će se dogoditi čim se Grad financijski konsolidira.

Ivan Večerin, predsjednik dubrovačke podružnice strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, rekao je kako su se konačno približili dogovoru, odnos finalizira se ideja koju je začeta prije dvije, tri godine.
-Zadovoljni smo s ishodom i nadam se da će to biti samo jedna od stvari koje će gradonačelnik napraviti za ovu ustanovu i njene djelatnike – rekao je Večerin.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović