Aktualno

Dvije godine bez Olivera

Dvije godine su prošle otkad nas je napustio veliki hrvatski glazbenik Oliver Dragojević. Obilježio je pedeset godina hrvatske glazbe, a u svojoj prebogatoj karijeri nanizao je čitav niz velikih festivalskih i diskografskih nagrada te brojne hitove koje si ga svrstali među najpopularnije hrvatske glazbenike.

U 2018. godini dobio je i Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije. Svojim životom i radom neraskidivo je bio vezan za Dubrovnik. U gradu pod Srđem upoznao je svoju suprugu Vesnu, a taj dan, 13. svibnja 1973. godine, bio mu je, često je znao isticati, jedan od najljepših u životu.

-Sam sebi rekao sam kako je dosta samoće, mladenačkog ludovanja i onda sam je upoznao kad mi je bilo 26 godina, a njoj 19. Upoznao sam je na Stradunu, prošla je kraj mene, imala je crno-crvenu kosu, dugu i valovitu. I samo je prošla. Okrenuo sam se, a i ona se okrenula u isto vrijeme. Onda sam se raspitivao tko je ona. Postojalo je sastajalište u Gradskoj kavani, tamo sam ispitivao ljude koji je poznaju tko je ona i kako se zove. Sve su mi objasnili i jedan od njih bio je posrednik, dogovorili smo sastanak. Našli smo se upravo u Gradskoj kavani jednoga jutra. Je li to bio spoj ili kava, ne znam. I tako smo tamo sjeli i dogovorili se da se vidimo i to popodne. Bili smo u jednom parku, od glavne pošte gore prema Boninovu i tamo smo sjedili možda sat, dva… Tu smo se nekako dogovorili za vezu. Nije bilo predbračnog ugovora, nije bilo ničega – opisao je taj događaj jednom prilikom Oliver. Godinu dana kasnije mladi par izmijenio je bračne zavjete u Oliverovu splitskom domu pred deset uzvanika.

Oliver je na svom fantastičnom glazbenom putu svoj trag ostavio i u Dubrovačkim trubadurima, koji su u to vrijeme sedamdesetih godina prošlog stoljeća ‘žarili i palili’ bivšom državom. S Trubadurima je Oliver proveo godinu dana.

-Kako san doša u Trubadure? Triba san im popunit neke ‘sounde’ koji su im nedostajali. Stavili su me na gitaru ‘dvanaesticu’, koja nije baš moj prvi izbor, ali za zvuk banda bila je sasvim dobra. U ‘Dubrovačkim trubadurima’ bija san godinu dana – prisjetio se Oliver tih dana u jednom intervjuu. Često je nastupao u Dubrovniku, a publika ga je voljela slušati i uživati u njegovim pjesmama. I dalje će uživati – zauvijek!

Na osami, blizu mora,
Dok se sunce, zemlji smije,
Slušan tebe kako klićeš,
Lipo mi je, lipo mi je,
Moj galebe!

Pročitajte još

CHEF MARIJO CURIĆ ZA DULIST ‘Mislim da će nakon pandemije posjetitelji još dublje poštovati našu industriju’

Iva Dedo

PROMET ZRAČNIH LUKA Dubrovnik je ovog vikenda bio povezan sa sedam međunarodnih destinacija

Dulist

Psihologinja Nanda Kalafatović: OK je ne biti OK u ovakvoj situaciji

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija