Aktualno

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić zaređeni za đakone Dubrovačke biskupije

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić zaređeni za đakone Dubrovačke biskupije

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić postali su đakoni Dubrovačke biskupije u subotu, 4. prosinca, a sveti red đakonata u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike podijelio im je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Na svečanom slavlju u katedrali u radosnom i molitvenom ozračju sudjelovali su članovi obitelji i rodbina ređenika, drugi đakoni, bogoslovi i odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita, dekani dubrovačkih dekanata i drugi svećenici i redovnici, te redovnice i brojni vjernici i prijatelji ređenika.

Nadbiskup Uzinić je kazao kako novi đakoni pokazuju da nikad nije kasno za odgovor na Božji poziv te dodao kako Bog svakoga zove i za svakoga ima svoj plan.

U nastavku propovijedi nadbiskup je govorio o pozivu istaknuvši neke misli iz apostolske pobudnice pape Franje „Christius vivit“. Riječ poziv u širem smislu se može shvatiti kao Božji poziv. Bog upućuje svim ljudima poziv na život, poziv na prijateljstvo s Bogom, poziv na svetost, a to pomaže shvatiti da naš život ima smisla. A zbog toga jer ima smisla, naš život treba biti odgovor na Božji poziv, kazao je.

Govoreći o pozivu na prijateljstvo s Bogom, mons. Uzinić je kazao kako prvo trebamo otkriti da Bog, da Isus, želi biti naš prijatelj. Povezao je to s evanđeoskim ulomkom (Mt 9, 35-38; 10, 1.6-8) iz kojeg je naglasio kako je sam Isus odgovorio na Božji poziv propovijedajući evanđelje po gradovima i selima i liječeći svaku bolest i nemoć. Bog u Isusu čini prvi korak jer želi biti naš prijatelj i brat, kazao je. Odgovor na Božji poziv u širem smislu riječi je prihvaćanje te ponude da budemo Božji prijatelji, ili kako piše papa u enciklici, da budemo dio povijesti ljubavi koja se isprepliće s našom osobnom povijesti kako bismo mogli donositi plodove tamo gdje jesmo i s onima s kojima jesmo. I Isus u evanđeoskom ulomku učenike prvo šalje njihovom narodu, tek kasnije će ih poslati drugima. Tako i nas Bog prvo šalje onima s kojima jesmo, u našu vlastitu obitelj, vlastitu zajednicu, kazao je nadbiskup, a vas dvojicu šalje u dubrovačku partikularnu Crkvu. To ne isključuje univerzalnost Crkve i univerzalnost poziva, ali ta univerzalnost počinje u partikularnosti.

U obredu đakonskog ređenja za dostojnost kandidata za primanje reda đakonata jamčio je don Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu.

Životopisi novih đakona

Jure Paponja, sin pok. Ilije i pok. Mile r. Galić, rođen je 24. siječnja 1992. u Metkoviću. Osnovnu školu završio je u Metkoviću, a srednju školu za hotelijersko turističkog komercijalistu u Dubrovniku. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Đakonski praktikum vršit će u župi sv. Ilara, Mlini.

Mišo Pecotić, sin Kazimira i Mirjane r. Radovanović, rođen je 9. listopada 1963. u Splitu. Osnovnu školu završio je u Smokvici, a srednju upravnu školu u Splitu. Upisao je pravni fakultet u Splitu 1982. godine. Radio je u upravnim tijelima lokalne, županijske i državne vlasti na području otoka Korčule. Također je desetak godina radio u OTP banci u Smokvici na otoku Korčuli. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 2016. godine. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Đakonski praktikum vršit će u župi Velike Gospe – Katedrala, Dubrovnik.

Tekst/Foto: Angelina Tadić, Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist