Aktualno

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić zaređeni za đakone Dubrovačke biskupije

Don Jure Paponja i don Mišo Pecotić postali su đakoni Dubrovačke biskupije u subotu, 4. prosinca, a sveti red đakonata u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike podijelio im je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Na svečanom slavlju u katedrali u radosnom i molitvenom ozračju sudjelovali su članovi obitelji i rodbina ređenika, drugi đakoni, bogoslovi i odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita, dekani dubrovačkih dekanata i drugi svećenici i redovnici, te redovnice i brojni vjernici i prijatelji ređenika.

Nadbiskup Uzinić je kazao kako novi đakoni pokazuju da nikad nije kasno za odgovor na Božji poziv te dodao kako Bog svakoga zove i za svakoga ima svoj plan.

U nastavku propovijedi nadbiskup je govorio o pozivu istaknuvši neke misli iz apostolske pobudnice pape Franje „Christius vivit“. Riječ poziv u širem smislu se može shvatiti kao Božji poziv. Bog upućuje svim ljudima poziv na život, poziv na prijateljstvo s Bogom, poziv na svetost, a to pomaže shvatiti da naš život ima smisla. A zbog toga jer ima smisla, naš život treba biti odgovor na Božji poziv, kazao je.

Govoreći o pozivu na prijateljstvo s Bogom, mons. Uzinić je kazao kako prvo trebamo otkriti da Bog, da Isus, želi biti naš prijatelj. Povezao je to s evanđeoskim ulomkom (Mt 9, 35-38; 10, 1.6-8) iz kojeg je naglasio kako je sam Isus odgovorio na Božji poziv propovijedajući evanđelje po gradovima i selima i liječeći svaku bolest i nemoć. Bog u Isusu čini prvi korak jer želi biti naš prijatelj i brat, kazao je. Odgovor na Božji poziv u širem smislu riječi je prihvaćanje te ponude da budemo Božji prijatelji, ili kako piše papa u enciklici, da budemo dio povijesti ljubavi koja se isprepliće s našom osobnom povijesti kako bismo mogli donositi plodove tamo gdje jesmo i s onima s kojima jesmo. I Isus u evanđeoskom ulomku učenike prvo šalje njihovom narodu, tek kasnije će ih poslati drugima. Tako i nas Bog prvo šalje onima s kojima jesmo, u našu vlastitu obitelj, vlastitu zajednicu, kazao je nadbiskup, a vas dvojicu šalje u dubrovačku partikularnu Crkvu. To ne isključuje univerzalnost Crkve i univerzalnost poziva, ali ta univerzalnost počinje u partikularnosti.

U obredu đakonskog ređenja za dostojnost kandidata za primanje reda đakonata jamčio je don Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu.

Životopisi novih đakona

Jure Paponja, sin pok. Ilije i pok. Mile r. Galić, rođen je 24. siječnja 1992. u Metkoviću. Osnovnu školu završio je u Metkoviću, a srednju školu za hotelijersko turističkog komercijalistu u Dubrovniku. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Đakonski praktikum vršit će u župi sv. Ilara, Mlini.

Mišo Pecotić, sin Kazimira i Mirjane r. Radovanović, rođen je 9. listopada 1963. u Splitu. Osnovnu školu završio je u Smokvici, a srednju upravnu školu u Splitu. Upisao je pravni fakultet u Splitu 1982. godine. Radio je u upravnim tijelima lokalne, županijske i državne vlasti na području otoka Korčule. Također je desetak godina radio u OTP banci u Smokvici na otoku Korčuli. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 2016. godine. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Đakonski praktikum vršit će u župi Velike Gospe – Katedrala, Dubrovnik.

Tekst/Foto: Angelina Tadić, Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Velike gužve kroz Župu, Brgat, Grad…

Dulist

AKCIJA ZA SVAKU POHVALU Cisterna ‘zapela’ na Pošti Lapad, prometni redar spasio stvar!

Zvonimir Pandža

POSLOVNA PRIČA FRANA LUBURE I PERA BARKIDŽIJE Naši električni MYNT motori mogu biti dio rješenja prometnih gužvi!

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija