Županija

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ S radom započeli specijalisti iz OB Dubrovnik

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ S radom započeli specijalisti iz OB Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica Žaklina Marević, u pratnji gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i ravnatelja OB Dubrovnik Marija Bekića, posjetili su danas Dom zdravlja Metković te tako obilježili početak rada specijalista iz Opće bolnice Dubrovnik u metkovskom Domu zdravlja.

-Danas ovdje započinju s radom specijalisti iz Opće bolnice Dubrovnik te na taj način započinjemo uhodavanje u projekt Dnevne bolnice u Metkoviću. Kao što je već poznato, pripremna dokumentacija je gotova, ide javna nabava i uskoro krećemo s projektom uređenja zgrade, ali kako to sve iziskuje vrijeme, odlučili smo se da odmah započnemo s ovakvim jednim projektom – rekao je uvodno župan Dobroslavić. Dodao je i kako je ovo dobro rješenje za poboljšanje sustava zdravstvene zaštite u dolini Neretve, koja je dosta udaljena od OB Dubrovnik, a dodatan problem čini i prelazak granice. ‘Dolazak specijalista u Metković’, izjavio je župan Dobroslavić, ‘stoga je najbolji način kojim u ovom času možemo smanjiti, odnosno eliminirati te probleme’, kako ističu iz Županije.

-No, Županija je, slijedom novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, napravila i dodatne korake u poboljšanju zdravstvene zaštite, pa je tako dogovoreno dežurstvo u Neretvi tijekom vikenda -kazao je župan te nastavio: ‘U prijedlog nove mreže hitne pomoći uvrstili smo i još jedan punkt u dolini Neretve, a nastojat ćemo dogovoriti i uspostavu helikopterske službe koja bi pokrivala područje doline Neretve.’

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan zahvalio je Županiji na naporima koje čini da poboljša zdravstveni sustav stanovnika ovog dijela županije te dodao kako je i Grad Metković ove godine za zdravstvenu zaštitu izdvojio 500 tisuća kuna, a dogodine planira i više: ‘Za Dom zdravlja smo izdvojili 200 tisuća kuna, čime se provodi nabavka opreme koju smo dogovorili slijedom preporuka liječnika opće medicine i pedijatara – uređaji za pomoć u dijagnostici, oprema za dijalizu i mobilni inkubator. S preostalih 300 tisuća kuna namijenjenih Hitnoj medicinskoj pomoći sufinancirat ćemo kupnju vozila hitne pomoći’, rekao je gradonačelnik Metkovića.

O organizaciji rada ovakve službe govorio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić: ‘Kako bismo se uhodali u projekt Dnevne bolnice Metković, ali se i približili žiteljima doline Neretve, organizirali smo dolaske specijalista, zasada utorkom i petkom. Utorkom će to biti kirurg, pa je tako danas ovdje dr. Ivica Stojanović, voditelj Službe za kirurgiju OB Dubrovnik, a četvrtkom ili petkom će se izmijenjivati logoped, kardiolog, neurolog’, rekao je ravnatelj Bekić.

Važnost uspostave ovakve prakse potvrdio je i sam dr. Stojanović, kazavši kako već danas ima 10 naručenih pacijenata na pregled i dva na male kirurške zahvate, što je dobro i za liječnike i pacijente, jer se ne mora ići u Dubrovnik, a nerijetko se sve ovdje riješi u jednom danu.

Foto: DuList/Županija

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist