Kultura

DOM MARINA DRŽIĆA Zanimljivo predavanje Marine Nikolajevne Drobiševe

Marina Nikolajevna Drobiševa iz Sankt Peterburga, slavistica i teatrologinja već 30 godina proučava Marina  Držića, objavivši šezdesetak članaka o velikom komediografu.

Držiću je posvetila i monografiju ”Dalmatinsko dubrovačka renesansa: stvaralaštvo Marina Držića“ (Dalmatinsko -dubrovnickoe vozroždenie: tvorčestvo Marina Držiča).

Sa detaljima ove zanimljive priče posjetitelji Doma Marina Držića mogli su se upoznati u utorak navečer, kada je u ovoj ustanovi održano vrijedno predavanje.

Svoje mjesto Marina Nikolajevna Drobiševa dobila je i u Leksikonu Marina Držića u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže gdje, autor natuknice, prof. dr. sc. Milovan Tatarin navodi kako Dobriševa “Držićev opus vidi kao spoj usmene tradicije i talijanske kulture, antike i folklora , žanrovski amalgam farsičnih elemenata i komedije dell’arte , komičnog i tragičnog, smatrajući da se njegova inovativnost na nalazi u formi i sredstvima umjetničkog izražavanja, nego u “punokrvnim karakterima” preuzetim iz dubrovačke stvarnosti i obradbi “aktualnih i važnih problema suvremenosti” zbog čega je on pisac “malenog čovjeka”.

Marina Nikolajevna Drobiševa studij slavenskih književnosti završila je 1977. godine na Filološkom fakultetu u Sankt Peterburgu a kandidatsku disertaciju obranila je 1990. godine na sanktpeterburškoj Državnoj akademiji kazališne umjetnosti.

Zaposlena je na katedri za suvremenu periodiku Fakulteta za novinarstvo i katedri za povijest slavenskih i balkanskih zemalja na Sveučilištu u Sankt Peterburgu.

Pročitajte još

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Dulist

[‘KRVAVA SVADBA’] Poetski stilizirani jezik Federica Garcíe Lorce prvi put na Igrama

Dulist

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija