Aktualno

DOLAZI PROMJENA ZA ŽENE ‘Trčite maraton od 35 godina staža, a onda vam netko kaže: Trči još 10’

umirovljenik umirovljenici penzija odmor turist

Od prvog siječnja za žene se mijenjaju uvjeti za odlazak u mirovinu. Dobna granica pomiče se na 63 godine i šest mjeseci. Jedna je to od stepenica prema cilju da žene u mirovinu odlaze sa 65 godina.

– S obzirom na sve zadatke koji se stavljaju pred nas, način života, tempo rada, mislim da do mirovine neću moći raditi ovaj posao. Naš posao je izuzetno zahtjevan, fizički je naporan, trebamo biti jako koncentrirane, sve ovisi kako će netko sa 65 godina to moći – rekla je, za Dnevnik Nove TV, Anamarija Vranjić, prvostupnica sestrinstva zaposlena na odjelu za opekline u Dječjoj bolnici.

2025. dob za odlazak u mirovinu bit će 63 godine i 9 mjeseci, od 2026. žene će moći u mirovinu sa 64 godine, i tako tri mjeseca više svake nove godine, sve dok 2030. dob za umirovljenje ne bude 65 godina starosti.

Među sektorima u kojima radi najviše žena su zdravstvo, trgovina, školstvo. U Sindikatu zaposlenih u srednjim školama odlukom nisu nimalo zadovoljni.

– Kad sam ja ulazila u svijet rada, uvjet za starosnu mirovinu bio je 55 godina. Sada je 65 godina! To je kao da trčite maraton od 35 godina radnog staža, a onda vam netko kaže: Samo malo, trči još 10 godina! – rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Promjena se odnosi na sve žene rođene poslije 1965. godine. Produljenjem radnog vijeka, izjednačit će se dob za odlazak u mirovinu muškaraca i žena. Tome se protivi i čelnik nezavisnih sindikata.

– Činjenica je da žene u Hrvatskoj puno toga odrade, a da im se nigdje ne evidentira. Rad u domaćinstvu, ne kaže se badava da žena drži tri kuta kuće, nekad i četiri – smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dok mnogi negoduju, resorno ministarstvo – šuti.

Pročitajte još

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist