Peškafondo

Dogovor

Dogovor

Postoje dvije notorne činjenice. Grad s ovolikim dnevnim brojem cruiser gostiju ne može funkcionirati, i druga… potrebni su nam i ti gosti i ne smijemo ‘šegati granu na kojoj sjedimo’. No kako naći sklad između broja i toga ‘trebanja’. Aktualni se gradonačelnik Franković odmah po ‘ustoličenju’ odlučio racionalizirati dnevni priljev turista s cruisera. Potaknuo je razgovore s brodarima, kako bi se broj ticanja brodova bolje rasporedio po danima tijekom cijele sezone. E, ali to ne ide tako lako. Naravno, stvari će se promijeniti i poboljšati, ali ne sad, ne ove sezone, nego u budućnosti, dogodine i u slijedećim itinerarima svjetskih cruise kompanija.

A zašto sam zapela o cruiserima? Priča se razvlači još od prošlog broja našeg lista, kada smo iznijeli da naš Grad čeka čak 21 dan kaosa na gradskim ulicama zbog gostiju s cruisera. Iako ne treba previše pojašnjavati razloge obrađivanja neke teme, ova je bila potaknuta izvješćem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Dostavljen nam je podatak kako se tijekom ove godine u ‘luci Dubrovnik-Gruž očekuje 441 ticanje brodova, s oko 740 tisuća putnika, što je u odnosu na prošlu godinu dva posto manje ticanja i oko četiri posto više putnika. Pritom je najavljeno i sedam ticanja brodova, koji po prvi put posjećuju Dubrovnik’. Zanimljiva nam je bila i činjenica kako na službenim internetskim stranicama Lučke uprave više nije dostupan podatak koji potkrijepljuje broj ticanja cruisera u pojedinom danu. I što smo napravili? Zbrajali! Zbrojili smo samo one već unaprijed zacrvenjene datume na stranicama Lučke uprave, znači one na koje su i sami stavili oznaku alarma. Potrudili smo se, također ‘otkriti’ koliko nas planira posjetiti turista iz gruškog porta. I to samo tijekom dva dana u tjednu – četvrtkom i subotom, onim danima koje je Lučka uprava ‘obojila’ u crveno. I nastao je problem, ‘prenapuhali ste brojke, pomiješali goste i putnike, prenapuhali četvrtke i subote’, a zapravo zbrojili smo samo ‘dva i dva’ od svibnja do kolovoza. Dakako nismo se dotakli stacioniranih gostiju u Gradu, no oni valjda neće izlaziti iz hotela i apartmana.

Lijepo smo objasnili da s putničkih brodova izlazi i posada, u prosjeku njih 40 do 50 posto i iznijeli po svakom brodu brojku zaposlenih pomoraca. Što smo time falili, izmislili? To tvrdi gradonačelnik, a pokušava nas demantirati i Lučka kapetanija. Među glavnim argumentima iz Grada je onaj kako se oni trude uravnotežiti protok gostiju s cruisera kroz povijesnu gradsku jezgru. Mi, zapravo, u našem prošlotjednom tekstu nismo niti spominjali gužve na vratima od grada ili neprohodnost Straduna. Usredotočili smo se na goste ‘u kretanju gradskim ulicama’, onima koji pješače ili se voze taksijima, autobusima, kombijima… Ukratko naša konstatacija da nas i ovo ljeto (ne sezonu) čeka 21 dan kaosa, njih je povrijedila. Objasnili su javnosti da nije dobro da jedan lokalni medij piše o problemima, jer će to prenijeti nacionalni pa onda i strani mediji, a Grad treba sanirati štetu. Ovo je jedna potpuno suluda izjava, s kojom se niti najmanje ne možemo složiti i nadam se kako je nije potrebno razlagati. Pa, valjda su mediji tu da potiču na bolje pa makar i ovako zabrinjavajućim, ali ipak preciznim brojkama. Valjda je gradska uprava ta koja bi, nakon pisanja pojedinih medija, učinila sve da se stanje poboljša, unaprijedi, a ne kritizira ‘glasnika’. Ili smo apsolutno pobrkali sve kriterije pa je onda bolje ne pisati ništa, kako strani mediji to ne bi zabilježili. Uostalom, kao da se stranci koji će nam dolaziti ovo ljeto, neće sami u to uvjeriti i prenijeti fotozapise na društvenim mrežama.

Ma da ne dužim, iz grada su utvrdili kako je samo devet kritičnih dana tijekom cijelog ljeta. Njih samo devet. U međuvremenu sam imala kratki susret s gradonačelnikom i naravno da smo se dotakli ove teme i raspravili je. Uglavnom, pao je i dogovor. Svakog četvrtka objavit ćemo članak pod naslovom ‘Mato Frankoviću, svaka ti čast, uspio si!’. Naravno, ukoliko se pokaže da smo griješili. Sve drugo ne bi bilo pošteno, valjda. Sve drugo bio bi naš senzacionalizam, perfidna laž, insinuacija. Želimo da je uistinu pogreška u 21 danu prometnog kaosa i da su sve naše brojke bile prenapuhane. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog dobrobiti svih nas, a i turizma, od kojeg svi (više-manje svi) živimo.

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović