Županija

DOBROSLAVIĆ: Odbor regija i dalje će pomagati pozitivne procese u lokalnoj demokraciji zapadnog Balkana

DOBROSLAVIĆ: Odbor regija i dalje će pomagati pozitivne procese u lokalnoj demokraciji zapadnog Balkana

Župan Nikola Dobroslavić u funkciji izvjestitelja Odbora regija predstavio je mišljenje ‘Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu’ na raspravi koja je održana u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna regija i gradova.Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a iniciralo je izradu ovog dokumenta, nakon čega je Odbor regija odlučio izraditi mišljenje isključivo o izazovima demokracije na zapadnom Balkanu s naglaskom na pitanje zarobljenosti lokalne vlasti, što je pojava koja se prepoznaje i daleko šire od zapadnog Balkana te je izvjestiteljem imenovan župan Dubrovačko-neretvanske županije ujedno i voditelj Radne grupe za zapadni Balkan u Odboru regija Nikola Dobroslavić.

Nacrt mišljenja u diskusiji u Odboru regija fokusiran je na fenomen ‘zarobljenosti lokalne vlasti’ kao jednu od glavnih prepreka vladavini prava, dobrog upravljanja i provođenja lokalne demokracije na zapadnom Balkanu i šire. Preporuke o politikama Odbora regija u mišljenju usmjerene su na institucije EU-a da u komunikaciji kao i pojedinačnom pristupanju pregovorima s državama zapadnog Balkana posvete još više pozornosti devijacijama kako kod nacionalnih vlada, tako i kod lokalnih i regionalnih vlasti. Kao dodatak promatranju usklađenja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, trebalo bi pozornije pratiti razvoj situacije na lokalnoj i regionalnoj razini glede vladavine prava, dobrog upravljanja, javne nabave, neovisnim lokalnim medijima, te borbi protiv korupcije u pojedinoj državi kandidatkinji. Odbor regija predlaže institucijama EU-a davanje dodatne podrške dionicima koji se bore za unaprjeđenje lokalne demokracije i vladavine prava, transparentnosti i/ili razine korupcije u radu javnih tijela vlasti (tzv. watchdog organizations). Održavanje slobodnih i poštenih izbora je od ključne važnosti. Postoje primjeri u državama zapadnog Balkana gdje su izbori bojkotirani od strane opozicije ili gdje nisu održani dugi niz godina (11 godina u Mostaru BiH). Potrebno je više angažmana u ovim pitanjima od strane EU-a.

Župan Dobroslavić naglasio je da će Odbor regija kroz Radnu grupu za zapadni Balkan te zajedničke savjetodavne odbore nastaviti pomagati pozitivne procese u lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu te smatra da bi delegacije EU-a na zapadnom Balkanu kao i Europski gospodarski i socijalni odbor trebali igrati veću ulogu u provjeri stvarnog stanja lokalne demokracije, vladavine prava i dobrog upravljanja na zapadnom Balkanu, uključujući izravne kontakte s lokalnim i regionalnim vlastima i članovima političke oporbe, poslovne i akademske zajednice te civilnog društva, kao i kroz organizrane i poticane dijaloge s građanima.

Plenarno zasjedanja Europskog odbora regija odvija se u sklopu 18. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Članovi Odbora regija iz 27 država članica Europske Unije sudjeluju u radu video konferencije na kojoj se vode rasprave o njemačkom predsjedništvu s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, rasprava o godišnjem lokalnom i regionalnom barometru sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te tematske rasprave s povjerenicima Europske komisje Fransom Timmermansom, Paolom Gentiloni i Nikolasom Schmitom. Također rasprava se vodi o fondovima i oporavku s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom.

Kao odgovor na krizu Covid-19 i ograničenja postavljena širom svijeta, ovogodišnje izdanje Europskog tjedna regija i gradova virtualni je trotjedni događaj na kojem će se predstaviti najnovije vijesti i trendove u područjima osnaživanja građana, kohezije i suradnje te Zelene Europe. Kao i svake godine do sada, plenarna sjednica OR-a održava se tijekom EURegionsWeek-a, no ovaj put u hibridnom formatu.

Najvažnije rasprave #EURegionsWeek 2020 možete pratiti uživo, uz napomenu da se sve sesije snimaju i bit će dostupne na internetu 48 sati nakon održavanja.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist