Županija

Dobroslavić: Očekujemo da će se Plan razvoja županije donijeti do kraja godine

Dobroslavić: Očekujemo da će se Plan razvoja županije donijeti do kraja godine

Konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije održana je ove srijede u Studentskom domu u Dubrovniku, a za predsjednika i zamjenika predsjednika imenovani su župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo dok je glavna točka dnevnog reda bilo predstavljanje Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine. Naime, sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, krajem 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027.

Odlukom župana Nikole Dobroslavića imenovano je 5 tematskih radnih skupina sa preko 80 članova za područja ‘Demografija, zdravstvo i socijalna uključenost’, ‘Obrazovanje, znanost, kultura i sport’, ‘Gospodarstvo i tržište rada’, ‘Okoliš i prostorni razvoj’ te ‘Institucionalni kontekst i ključni rizici budućeg razvoja županije’. Tematske radne skupine sastavljene su od članova iz Upravnih odjela DNŽ, županijskih institucija kao i predstavnika općina i gradova koji aktivno sudjeluju u procesu izrade Plana. Rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) je izrada nacrta Plana razvoja kojeg je u srijedu na sjednici Partnerskog vijeća DNŽ ispred IRMO-a predstavio Jakša Puljiz.

– Plan predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja koji se izrađuje za razdoblje do 2027. godine, a kojim će se odrediti ciljevi i prioriteti društveno gospodarskog razvoja Županije, u skladu s načelima održivog razvoja, posebno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova Županije – rekla je uvodno pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Nikolina Kraljević, koja je pobliže objasnila i ulogu Partnerskog vijeća.

– Načelo partnerstva osigurano je osnivanjem Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, koje sudjeluje u partnerskim konzultacijama tijekom izrade i provedbe Plana. U skladu s načelom ravnomjerne predstavljenosti partnera, PV DNŽ sastavljeno je od predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, odnosno predstavnika tijela jedinica lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Partnersko vijeće, kao savjetodavno tijelo, utvrđuje prioritete razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije, predlaže strateške projekte važne za razvoj te sudjeluje u njihovu praćenju i provedbi – naglasila je Kraljević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj strateški dokument zamjenjuje dosadašnju Županijsku razvojnu strategiju budući da je na razini države donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine.

– Partnersko vijeće sudjeluje u kreiranju, ali i prati provedbu Plana. Na današnjoj sjednici dali smo rok do petka 17. rujna za davanje pisanih primjedbi i prijedloga, nakon čega slijedi redovna procedura, a očekujemo kako će biti usvojen na Županijskoj skupštini do kraja ove godine – rekao je župan te iznio osnovne smjernice Plana.

– On se naslanja na ono što je učinjeno do sada. Najvažniji prioritet je povezivanje ove županije, stavlja se naglasak na turizam kao glavnu gospodarsku granu, poljoprivredu kao drugu po važnosti, ali isto tako i nove digitalne i zelene industrije. On podrazumijeva uravnotežen razvoj svih dijelova naše županije, imat će poseban pristup razvoju održivosti otoka i slabije razvijenih područja. To je cjelovit dokument kojim ćemo upravljati razvojem ove županije u idućih sedam godine – rekao je župan Dobroslavić.

Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije potom je na kolegiju predstavljen i gradonačelnicima i načelnicima, a župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako su oni iskazali zadovoljstvo iznesenim Planom.

– Plan smo iznijeli načelnicima, a uskoro očekujemo prijedlog projekata državne i županijske razine i takav ćemo zaokružen dokument prihvatiti na Partnerskom vijeću. Očekujemo da će se plan donijeti do kraja godine. Stavit ćemo ga na posljednju sjednicu Županijske skupštine – rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market istaknuo je kako je Plan razvoja županije jako bitan.

– Otok smo koji na 30 posto svog teritorija ima zaštićeno područje Nacionalni park Mljet i kao takvi posebno smo zainteresirani za zbrinjavanje otpada, za otok koji će biti maksimalno usmjeren ka održivom razvoju, ponajprije misleći na to da sačuvamo mlade na otoku, da dozvolimo investiranje, pogotovo u turizam. Županija nam je sve, dobre linije sa županijom su nam jako bitne. Važno nam je nastaviti s državom i županijom infrastrukturne projekte, posebno po pitanju vodoopskrbe otoka. Mljet je dobio vodu u dijelu općine, ali nas još tu čeka puno posla. Tražimo da nam država pomogne i s poticajnom stanogradnjom. Planom razvoja županije i našim planom i provedbenim programima mi tražimo jedino ono što imaju ostali stanovnici Lijepe naše, ništa više – naglasio je Market.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist