Aktualno

Dobili smo veću šansu za preživjeti infarkt!

Dobili smo veću šansu za preživjeti infarkt!

Stanovnici Dubrovnika i juga Hrvatske odnedavno imaju puno veće šanse za preživjeti u slučaju srčanog udara.

Naime, u dubrovačkoj Općoj bolnici danas je predstavljen novi Odsjek za akutne srčane bolesti i intervencijsku kardiologiju.

Kako je istaknuo ravnatelj bolnice Branko Bazdan riječ je o povijesnom trenutku jer je ovo prvi puta nakon uvođenja neurolo  da se ovakva nova grana medicine uvodi na Medarevo.

– Ovo je povijesni trenutak u našem Gradu. Prije bi se se zbog ovakvih slučajeva moralo ići u Split, ali od siječnja to više nije potrebno. I prijašnje su uprave pokušavale ustrojiti ovakvu službu, ali to nije bilo dovoljno, obzirom se radilo na principu ljetne ispomoći – rekao jeBazdan te dodao kako su odmah poslali dio osoblja na obuku.

Prvi čovjek ove nove služne je prim. dr. Josip Lukenda, koji je istaknuo kako je ova služba s inicijalnim radom započela je u siječnju, a do današnjeg dana učinjeno je 210 kateterizacija srca i od toga prvih 100 koronarnih intervencija, zbog čega se dubrovački centar potrebama svrstava u srednje velike centre po svjetskim standardima.

-Kod 35 pacijenata je već napravljen hitan zahvat postavljanja proširnice (stenta), zbog čega je izbjegnut prijevoz u Split, a kod 32 bolesnika učinjena je intervencija unutar 24 sata zbog čega je izbjegnut hitni transfer uz pratnju kardiologa – istaknuo je Lukenda te zaključio kako je s ovim prosjek smrtnosti od infarkta smanjenn na 2.5 posto, u odnosnu na prijašnji prosjek od 10-15 posto.

 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist