Aktualno

Američki dupini razminirat će dubrovačko more

Američki dupini razminirat će dubrovačko more

Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Davorsko Obuljen na radnom su sastanku s  predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu razgovarali o provedbi projekta Dolphin 13 u  teritorijalnim vodama  Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku sa županom su bili kapetani korvete Rob Woods, inače vojni ataše u Veleposlanstvu SAD-a, te Daniel Speer i zaposlenici baze u San Diegu koji rade na obuci dupina koji pomažu razminiravanju.

Riječ je o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Veleposlanstvo, Glavni stožer oružanih snaga RH i čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Sa šest uvježbanih dupina američki će vojnici, uz potporu hrvatskih ronioca pretraži akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice grušku luku i akvatorij oko Lokruma kako bi detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu.

Projekt će se realizirati od konca rujna do polovice listopada ove godine, a veći će dio aktivnosti biti dostupan javnosti.

Župan je podržao projekt te je kazao kako on može donijeti samo dobro- uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz svjetskih ratova, Domovinskog rata te ratova koje je NATO vodio na Balkanu.

Inače, projekt Dolpfin 13 američka vojska razvija se od 1959. godine.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist