Aktualno

Američki dupini razminirat će dubrovačko more

Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Davorsko Obuljen na radnom su sastanku s  predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu razgovarali o provedbi projekta Dolphin 13 u  teritorijalnim vodama  Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku sa županom su bili kapetani korvete Rob Woods, inače vojni ataše u Veleposlanstvu SAD-a, te Daniel Speer i zaposlenici baze u San Diegu koji rade na obuci dupina koji pomažu razminiravanju.

Riječ je o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Veleposlanstvo, Glavni stožer oružanih snaga RH i čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Sa šest uvježbanih dupina američki će vojnici, uz potporu hrvatskih ronioca pretraži akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice grušku luku i akvatorij oko Lokruma kako bi detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu.

Projekt će se realizirati od konca rujna do polovice listopada ove godine, a veći će dio aktivnosti biti dostupan javnosti.

Župan je podržao projekt te je kazao kako on može donijeti samo dobro- uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz svjetskih ratova, Domovinskog rata te ratova koje je NATO vodio na Balkanu.

Inače, projekt Dolpfin 13 američka vojska razvija se od 1959. godine.

Pročitajte još

ARHITEKTICA MARJA MIA KOLENDIĆ Nedovoljno se govori o zelenilu i hortikulturnom uređenju

Maria Prkut

GUŽVE NA KONAVOSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA Kilometarske kolone prema Crnoj Gori

Dulist

Rovinj, Vir i Poreč u vrhu srpanjskih destinacija, županija na milijun i pol noćenja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija