Županija

DOBAR TREND Općine Dugopolje, Konavle i Župa s najvećim rastom broja učenika u apsolutnom iznosu

DOBAR TREND Općine Dugopolje, Konavle i Župa s najvećim rastom broja učenika u apsolutnom iznosu

Općine Dugopolje, Konavle i Župa dubrovačka imale su u školskoj godini 2020./2021. u odnosu na prethodnu školsku godinu najveći rast broja učenika u apsolutnom iznosu, u relativnom su po rastu broja učenika predvodile općine Slivno, Kijevo i Lanišće. Na 100 stanovnika najveći je broj učenika bio u općinama Veliki Bukovec, Breznički Hum, Strahoninec…, a na jednog učitelja najmanji je broj učenika bio u općinama Sućuraj, Vrhovine, Prgomet… Pokazuje to analiza portala nacelnik.hr, napravljena na temelju podataka DZS-a, donosi portal nacelnik.hr.
U Općini Konavle broj učenika je u godinu dana bio veći za 23 učenika, 20./21. u odnosu na 19./20. Prema podacima eRudnika u ovoj godini je broj učenika opet povećan, za njih 11. Pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu imaju roditelji sa 4. i više djece. Pravo na sufinanciranje udžbenika imaju roditelji slabijeg imovnog stanja i roditelji učenika srednjih škola iz obitelji s 4. i više djece. Samohranim roditeljima pokriva se 20 posto troškova prehrane.
Župa dubrovačka imala je više 22 učenika u godinu dana, a podaci aplikacije eRudnik pokazuju da je taj broj ove godine još veći. Prema podacima DZS-a u školskoj godini 2019./2020. ta je Općina imala upisana 847 učenika, godinu poslije 869, a ove godine njih čak 916, odnosno 47 više. Kako stoji u popisu demografskih mjera, koje je izradio Središnji državni ured za demografiju, pravo na novčanu pomoć za kupnju udžbenika i ostalog školskog pribora imaju obitelji s područja Župe dubrovačke čiji iznos ukupnih mjesečnih primanja ne prelazi 2.000 kuna po članu obitelji. Tako se za učenike od 1. do 4. razreda daje iznos od 300 kuna, a za one od 5. do 8. 400 kuna. Svim osnovnoškolcima s područja Župe dubrovačke koji školu pohađaju u Gradu Dubrovniku omogućena je kupnja povoljnije mjesečne pokazne karte u iznosu od 50 posto ukupne cijene, odnosno 100 kuna mjesečno.
Još jedna općina iz Dubrovačko-neretvanske županije, Slivno, bila je vodeća prema relativnom pokazatelju u broju učenika, a broj je u godinu dana povećan za 133,33 posto, odnosno sa 3 na 7 učenika.

cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist