Grad

Do kraja listopada treba definirati program Godine svetog Vlaha

Do kraja listopada treba definirati program Godine svetog Vlaha

Ovog je ponedjeljka održan prvi službeni sastanak Radne skupine za pripremu i koordinaciju programa proslave Godine sv. Vlaha.

Naime, nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Zaključak kojim se 2016. godina proglašava Godinom svetoga Vlaha, a povodom 1700-te obljetnice mučeničke smrti dubrovačkog parca, gradonačelnik Andro Vlahušić imenovao je radnu skupinu za suradnju s predstavnicima Grada i svim zainteresiranim sudionicima u postupku pripreme cjelogodišnjeg programa obilježavanja.

Šesnaesteročlana Radna skupina donijela je zaključak kako će se do kraja rujna definirati naziv programa da bi se uputio javni poziv za izradu vizualnog identiteta projekta. Budući da je štovanje svetoga Vlaha u povijesnom, duhovnom i kulturnom smislu svojstveno i širem području Dubrovnika, organizirat će se sastanci Radne skupine s predstavnicima Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i peljeških općina s ciljem uključivanja u projekt.
Također, uputit će se poziv Dubrovačko-neretvanskoj županiji da u radnu skupinu imenuje dvoje predstavnika. Gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je nužno do 31. listopada sadržajno definirati program, isti objaviti, te zatvoriti financijsku konstrukciju.

Maestro Đelo Jusić uz pomoć DURA-e osmislit će glazbenu komponentu programa uz produciranje nosača zvuka, dok će Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija organizirati veliku međunarodnu izložbu u čast sv. Vlahu.

Predstavnica Društva prijatelja dubrovačke starine Maja Nodari iznijela je prijedlog o osnivanju svojevrsnog istraživačkog centra sv. Vlaha, kojeg bi bilo nužno smjestiti unutar povijesne jezgre i koji ni na taj način ostao “zapisan u trajnoj memoriji” i nakon završetka programa proslave. DPDS je spreman, istaknula je Nodari, značajno financirati ovakav projekt. Gradonačelnik je, uz sve članove Radne skupine, podržao ovu inicijativu koja će se svetim Vlahom baviti “kontinuirano, istraživački, duhovno i prezentacijski”, te da je nužno definirati pravnu formu takve jedne buduće ustanove.

Dubrovačka razvojna agencija DURA zadužena je za koordinaciju svih projektnih aktivnosti vezanih uz obilježavanje mučeništva svetoga Vlaha, dok je ideja o obilježavanju potekla od Europskog doma Dubrovnik, pod vodstvom predsjednice Adrijane Kremenjaš Daničić. Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika bit će nositelj projekta te će u suradnji s DURA-om pomoći u ostvarivanje programa uključiti sve zainteresirane udruge, kulturno-umjetnička društva te muzejsko-galerijske institucije s ciljem obogaćivanja programa obilježavanja.

Uz Dubrovačku biskupiju, na čelu s mjesnim ordinarijem msgr. Matom Uzinićem, koja je zadužena za vjerski dio projekta, želju za sudjelovanjem do sada su iskazali Dubrovački muzeji, Dubrovački simfonijski orkestar, FA Linđo, Društvo turističkih vodiča – Dubrovnik, KUD Osojnik, Art Go’Den i Matica iseljenika – Dubrovnik.

 

Pročitajte još

Grad krenuo s uređenjem igrališta na Ilijinoj glavici

Dulist

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist