Aktualno

Do kraja godine više od 9 tisuća kućanstava dobit će brzi ili ultra brzi pristup internetu

Do kraja godine više od 9 tisuća kućanstava dobit će brzi ili ultra brzi pristup internetu

Ovo je uspješna priča koja pokazuje kako Dubrovačko-neretvanska županija i jedinice lokalne samouprave mogu uspješno surađivati na projektima i napraviti jako kvalitetnu priču. Pričamo o digitalizaciji, ali da bi ona u potpunosti zaživjela moramo osigurati osnovne preduvjete, a to je pristup internetu, pristup brzom internetu i to ovaj projekt donosi – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na predstavljanju projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka. Napomenuo je kako je za projekt zaslužan župan Nikola Dobroslavić, budući da ga je on sa svojim timom razvio još 2016. godine te ga doveli do kraja. Tada smo, podsjetio je, bili jedina županija u Hrvatskoj koja je u cijelosti imala spreman projekt. Godine 2018. u priču ulazi Grad Dubrovnik kao nositelj projekta za šire dubrovačko područje.
Gradonačelnik je napomenuo kako će realizacijom projekta više od 9 tisuća kućanstava dobiti brzi ili ultra brzi pristup internetu, što će u budućnosti omogućiti razvoj i brojnih poduzetničkih ideja. Ukupna vrijednost projekta je preko 92 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 35 milijuna kuna. Ostatak snosi Hrvatski Telekom.
Franković je napomenuo kako se ovaj projekt u pojedinim manjim dijelovima grada poklapa i s Aglomeracijom.
-Bit će kopanja, prašine i buke, ali će svi benefiti ovog projekta biti vidljivi i mjerljivi. Preko 9 tisuća kućanstava će odbiti bolju i kvalitetniju uslugu – zaključio je.
Zamjenik župana Joško Cebalo rekao je kako je projekt na inicijativu Županije započeo još 2014. godine kada se s jedinicama lokalne samouprave potpisao ugovor te se krenulo u izradu planova. Županija je u projektnu dokumentaciju uložila preko milijun kuna. Projekt će, smatra Cebalo, potaknuti razvoj gospodarstva i novih investicija. Složio se s tim i Milan Meden, operativni direktor Sektora za infrastrukturne usluge HT-a te dodao kako se očekuje i otvaranje novih radnih mjesta kao i podizanje kvalitete servisa javnog života. Ono što je posebno važno jest da će mreža biti otvorena.
-Nakon što tu mrežu uspješno implementirano svi drugi operatori moći će po potpuno jednakim uvjetima pružati maloprodajne usluge važim žiteljima. Nema dakle diskriminacije – poručio je.
Radovi na projektu biti će dovršeni najkasnije do kraja 2023. godine.
Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti te, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović