Aktualno

Do kraja godine bolji protok putnika od aerodroma do gruške luke

Do kraja godine bolji protok putnika od aerodroma do gruške luke

Pokušavamo bolje i kvalitetnije povezati Zračnu luku i grušku luku tako da gosti koji koriste usluge home porta dobiju kvalitetniju uslugu prolaza – rekao je Josip Paljetak, zamjenik direktora prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik na predstavljanju home port terminala u sklopu projekta INTER-PASS u Luci Gruž u četvrtak.

Projekt poboljšavanja protoka putnika u Lučkoj upravi i Zračnoj luci Dubrovnik počeo je 2018. godine i završit će krajem tekuće godine, a financira se uglavnom iz europskih sredstava.

– Kad smo vidjeli program projekta, Zračna luka je prepoznala njegov potencijal i ponudili smo suradnju kolegama iz Lučke uprave i prijavili smo se skupa na ovaj projekt. Projekt ima devet partnera, po pitanju luka to su četiri luke u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj, odnosno Pula, Dubrovnik, Krf i Bari. Zračna luka Dubrovnik je konkretno investirala 300 tisuća eura u raznu opremu za procesiranje putnika i njihove prtljage u odlasku, dakle onih koji dolaze iz kruzera prema zrakoplovima. Većina projektnih partnera je provela svoje programe, uključujući Zračnu luku, a Lučka uprava je u završnoj fazi. Vrijednost projekta od gotovo milijun i pol eura dijele svi partneri, od čega je 80 posto subvencionirano – izjavio je Paljetak.

O ulozi Lučke uprave Dubrovnik govorila je Kristina Laptalo, voditeljica europskih projekata i međunarodnih odnosa Lučke uprave Dubrovnik.

– Uglavnom se radi o poboljšanju destinacije i poboljšanju protoka putnika koji dolaze u Zračnu luku te se  ukrcavaju na brod za kružna putovanja u luci. Lučka uprava gleda surađivati sa što više partnera u gradu i županiji kako bismo poboljšali dojam destinacije, pogotovo za kružna putovanja i kako bi se cijeli proces dolaska i odlaska putnika sveo na što kraće vrijeme u području luke – istaknula je.

U samoj luci putnici s kruzera sada imaju veći pristup informacijama pri putovanju i općenito bržem procesuiranju.

– Što se tiče lučke uprave i područja postavili smo informacijske ekrane gdje putnici mogu dobiti više informacija vezano za letove i stanje vremenskih uvjeta u Dubrovniku. Također smo postavili i šator koji u slučaju velike vrućine ili lošeg vremena omogućava protok iz terminala do broda. Trudili smo se što više surađivati sa Zračnom lukom jer se tamo odvija glavnina pregleda prtljage, tako da ovo nije odvojeni projekt gdje su Lučka uprava i Zračna luka zasebni već se radi o zajedničkom projektu gdje smo gledali ne samo tko će povući više sredstava nego kako bi cijeli projekt bio što protočniji i za putnike i za Zračnu luku – zaključila je.

U sklopu posjeta završnoj fazi projekta u terminalu za brodove na kružnom putovanju ‘Našička’ odvijala se i home port operacija ukrcaja putnika na MV Marella Celebration, a sudionici su mogli uživati i u prigodnom domjenku.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist