Zanimljivosti

Do energetske efikasnosti uz pomoć građana

Građani se od danas o energetskoj efikasnosti, odnosno podizanju ekološke svijesti u našoj svakodnevnici mogu informirati u prostorima Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA), na adresi Branitelja Dubrovnika 15.

 
– Jutros su svečano otvoreni EE info galerija i EE info ured namijenjeni informiranju i educiranju građana, a za besplatno savjetovanje mogu se obratiti našim energetskim savjetnicima utorkom od 9 – 12 sati – rekla je Vera Djokaj, direktorica DURA-e.
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić je istaknuo kako se Grad Dubrovnik u provedbu SGE projekta uključio 2008. godine s ciljem uvođenja sustavnog gospodarenja energijom u svim objektima u vlasništvu ili pod upravljanjem Gradske uprave.
– U sklopu aktivnosti SGE projekta, pokrenuti su razni projekti povećanja energetske efikasnosti, od kojih su samo projekti zamjene rasvjete omogućili uštede i do 60%. Zamijenjena je rasvjeta povijesne gradske jezgre, blagdanska rasvjeta, reflektori na Stradunu, rasvjeta kružnog toka na Kantafigu, na raskrižju kod Doma Zdravlja i u Ulici Frana Supila su postavljena najučinkovitija LED rasvjetna tijela – rekao je Vlahušić.

Ističe kako su u naselju Gromača, u suradnji sa tvrtkom Memoria d.o.o. proveli pilot – projekt povećanja energetske efikasnosti javne rasvjete, a uz pomoć sustava centraliziranog upravljanja postignute su uštede od 23%. Također, u suradnji s HEP-om počeli su raditi na projektu Novo svjetlo za jug Hrvatske, u sklopu kojeg će uslijediti otvaranje solarnih pogona, poput onog u mjestu Do na otoku Šipanu, koji će biti u uporabi do ljeta, istaknuo je Vlahušić, dodavši kako je za program energetske učinkovitosti prijavljeno oko 60 projekata te kako ovakav način gospodarenja energijom može zaživjeti jedino ukoliko se na njega naviknu građani.
 
 

Pročitajte još

SLAVNA PROŠLOST REPUBLIKE Na današnji dan Dubrovčani odlučili: Ukida se ropstvo!

Dulist

Na WhatsAppu odsad možete slati poruke samima sebi

Dulist

USUSRET FESTI Ne propustite slatke i slane radionice u DEŠI

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija