Kultura

Dječji radovi „Ispod koraća“

Dječji radovi „Ispod koraća“

Dječje likovne radionice koje je su održane uz retrospektivnu izložbu Mata Celestina Medovića iznjedrile su izložbu „Ispod koraća“ koja će ovog petka u 17 sati biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Tijekom ožujka je Katarina Ivanišin Kardum, muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik kao voditeljica i autorica koncepcije održala niz likovnih radionica u kojima je sudjelovalo oko 160 učenica i učenika osnovnih škola Dubrovačko – neretvanske županije i 30 djece predškolskog uzrasta. Izložba Ispod koraća – dječje likovne radionice predstavit će djela nastala tijekom radionica, a uz njih će se biti izložena foto i video dokumentacija samog procesa rada.
 
Radionice su zamišljene kao refleksija posjeta izložbi Mato Celestin Medović – retrospektiva. Djeca su pogledala izložbu uz pratnju svojih učiteljica i učitelja, te su imala stručno galerijsko vodstvo kroz postav koje je sadržavalo poseban naglasak na Medovićevom pejzažnom slikarstvu, što je bilo bitno za temu radionica. Potom je na velikoj galerijskoj terasi Katarina Ivanišin Kardum demonstrirala tehniku slikanja otiskom biljaka na papiru, nakon čega su djeca samostalno radili brutalnom metodom poetične likovne zapise. Sve korištene biljke u dječjem slikanju su dio Mediteranske flore i donošene su za svaku radionicu zasebno – svježe ubrane. Djeca su ih prethodno pronalazila i razaznavala u djelima krajobraza Mata Celestina Medovića.
 
Mr. sc. Katija Dolina, stručna suradnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu Sveučilišta u Dubrovniku, također je sudjelovala u radionicama održavši predavanja o flori koju Medović slika, kao i o svim onim ostalim biljkama našeg podneblja s kojima su mladi kreatori stvarali svoja djela. Suradnice na projektu su bile i kustosice Umjetničke galerije Petra Golušić i Rozana Vojvoda.
Zanimljiva izložba će nakon otvaranja biti postavljena do 15. travnja pa iskoristite priliku razgledati dječje radove nastale na ovom nizu radionica.

 

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist