Crna kronika

SMIJENJEN JE, ALI IMA PRAVO ŽALBE Disciplinski sud proglasio Matka Klarića krivim za seksualno uznemiravanje kolegica

Načelnik PGP Gruda Matko Klarić koje su četiri kolegice, policijske službenice prijavile za seksualno uznemiravanje proglašen je krivim za teške povrede službene dužnosti ovog ponedjeljka odlukom disciplinskog suda. Osim ovih optužbi, Klariću su na teret stavljene još dvije točke i to da je tereti kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu čistiti samostan u Konavlima, kao i da je više osoba bez potrebne dokumentacije pustio preko granice.

Kako je za DuList istaknuo šef Sindikata policijskih službenika Hrvatske Mario Puškarić, Klarić je proglašen krivim po sve tri točke.

-Prva i druga točka za koju se Klarića teretilo odnosile su se na nedolično ponašanje, a treća na zlouporabu položaja i ovlasti. Za prvu i treću točku presuda je prestanak državne službe, a za drugu premještaj stoga je donesena jedinstvena kazna o prestanku službe. Komentar na presudu je jasan. Ministarstvo je jasno dalo do znanja da ovakve situacije i ponašanje određenih rukovoditelja neće tolerirati i dalo je izravnu podršku žrtvama koje se nađu u ovakvoj situaciji da je prijave – istaknuo je Puškarić te naglasio kako je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju Klarić ima pravo žalbe drugostupanjskom sudu, a nakon toga može pokrenuti i Upravni postupak.

-Nakon odluke drugostupanjskog suda, ukoliko se bude žalio, presuda će biti pravomoćna i on će ostati bez posla, a može uložiti žalbu Upravnom sudu i tada će ostati raditi sve dok presuda ne postane pravomoćna – zaključio je Puškarić.

Podsjetimo, policijske službenice anonimno su Ministarstvu unutarnjih poslova prijavile nedolično ponašanje njihovog šefa Klarića, potvrdili su za DuList iz MUP-a te je ovo Ministarstvo odmah po zaprimanju anonimnih podnesaka formiralo stručni tim sastavljen od policijskih službenika Službe za unutarnju kontrolu i stručnih službi Ravnateljstva policije.

Prema napisima Index istraga, načelnik Klarić u nekoliko je navrata pozivao zainteresirane djevojke, policijske službenice da mu se jave na njegov mobitel oko dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno. Također, navodi se da im je Klarić u nekoliko navrata slao neprimjerene poruke putem Vibera te da je redovito dolazio u noćne obilaske te inzistirao da s njime automobilom idu mlađe kolegice, mahom vježbenice.

Iz Ministarstva za DuList napominju kako prije zaprimanja anonimnih podnesaka nisu imali saznanja niti su zaprimili prijave policijskih službenica niti su raspolagali drugim saznanjima, a koja bi upućivala na sumnju da postoji nedolično ponašanje rukovoditelja prema policijskim službenicama u PGP Gruda.

-Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice PGP Gruda utemeljeni. U skladu s tim, izvješće o svemu utvrđenom dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu – istaknuli su za DuList iz MUP-a.

O svemu je utvrđenom, dodaju, pisanim putem izviještena Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova 22. listopada 2020., zatim Pučka pravobraniteljica 8. prosinca 2020., a 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku.

Pročitajte još

Petra Đurković prva judo majstorica u povijesti Konavala

Dulist

Autocesta do Dubrovnika bi mogla biti gotova prije 2030.

Dulist

IZ GRADA POTVRDILI Najam javnih površina poskupljuje za 10 posto!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija