Grad

DIREKTOR PUTNIČKE AGENCIJE Ivan Knežević: Sezona bi nam mogla biti jako teška

DIREKTOR PUTNIČKE AGENCIJE Ivan Knežević: Sezona bi nam mogla biti jako teška

Teško je govoriti o očekivanjima za nadolazeću sezonu – rekao je odmah na početku direktor putničke agencije ‘Adriatic Explore’ Ivan Knežević. No, prema trenutnim najavama, kako kaže, sezona koja je pred nama – ne izgleda baš obećavajuće.

— Booking na početku godine krenuo je jako dobro što smo i očekivali s obzirom da se situacija s COVID-19 napokon smirila, ali isto tako je u stagnaciji od trenutka kada se zaratilo u Ukrajini. Dvije jako iscrpljujuće godine su iza nas i već sada smo svjesni da bi i ova sezona mogla biti jako teška. Usporedimo li sezonu 2019. sa sezonom 2020., naša agencija bilježi ogroman pad rezervacija, odradili smo mizernih oko 10 posto od 2019. godine. Sezona 2021. također nije bila ni blizu razine 2019. ali opet puno bolja nego 2020. u kojoj su brodski izleti izvukli ‘stvar’, a s druge strane grupni i privatni kopneni izleti su jako podbacili. Naime gosti su izbjegavali grupiranja i vožnju s ostalim gostima, a isto tako i zbog procedura na graničnim prijelazima, COVID potvrdama i potvrdama o cijepljenju što je dodatno zamaralo gosta i odvraćalo ga od samog bookinga – kazao je. S velikom sigurnošću ističe kako će većina turista doći iz Velike Britanije. ‘Naravno, ako se stanje u Ukrajini popravi’, dodaje.

Nadamo se Britancima i Francuzima
—Zadnjih godina, izuzmemo li dvije posljednje, Britanci su ‘broj jedan’ po broju posjetitelja u Dubrovniku i uzmemo li u obzir da ih je u 2020. i 2021. bilo jako malo zbog situacije s COVID-19 i popratnih mjera te da su generalno malo putovali, mislim da će Dubrovnik opet biti destinacija mnogim Britancima. U 2020., bez obzira na COVID-19, imali smo dosta Francuza pa im se nadamo i ove sezone – naglasio je. Kao što je već spomenuo, trenutni booking je dosta pao zbog stanja u Ukrajini.

— No, trenutno nemamo otkazivanja, ali realno je za očekivati da će ih biti ukoliko se rat ne smiri – kaže. Inače, kako ističe, udio gostiju iz Rusije u poslovanju njihove agencije do sada i nije bio velik.

—Radi se o ispod 5 posto ukupnog bookinga, a za ovu godinu mislim da će se taj postotak i smanjiti – naglašava. Što se tiče najava s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, rekao je kako su one bile odlične, no situacija se promijenila.

— Pri otvaranju bookinga za ovu sezonu, bilježili smo ogroman rast rezervacija s tržišta SAD-a, ali nažalost zbog istog ranije spomenutog razloga, rezervacije su se uvelike smanjile i ne možemo znati hoće li se poboljšati – istaknuo je.

— Kroz sve navedeno spominjem problem s nadolazećom sezonom zbog rata u Ukrajini i osjećam se sebično. Naš problem je ustvari zanemariv i jedino bitno je da se rat u Ukrajini završi i da ukrajinski narod dobije mir i normalan život – zaključio je Knežević.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist