Aktualno

Dio nezaposlenih građana mogao bi ostati bez zdravstvenog, evo tko ne treba osobno doći u HZZO

hzzo zdravstveno kartica

Nakon izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojem se od 1. travnja svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje, a nisu u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tražitelji posla moraju javiti do 29. lipnja u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i nadalje svako tri mjeseca zbog provjere statusa nameće se pitanje je li to prevelik teret za slabo pokretne osobe, bolesne, te siromašne u udaljenim selima koji nisu krivi što ova država godinama ima problem s prevelikim brojem zdravstvenih osiguranika u odnosu na broj stanovnika. Pučka pravobraniteljica već je isticala da izmjene zakona stavljaju u nepovoljniji položaj osobe koje zbog svog zdravlja nisu pokretne ili su slabo pokretne pa ne mogu pristupiti HZZO-u osobno, te osobe lošijeg imovnog stanja ako žive udaljeno od mjesta gdje se nalazi najbliža područna služba HZZO-a, posebno ako ako žive u mjestima koja nisu povezana javnim prijevozom.

– Osiguranici koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti osobno pristupiti HZZO-u radi zadržavanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju u mogućnosti su dostaviti medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da su nepokretni, teško pokretni ili da zbog prirode bolesti ne mogu pristupiti osobno u prostorije HZZO-a, primjerice onkološki bolesnici. HZZO će potom u svakom konkretnom slučaju ispitivati mogućnost izuzeća od propisanog uvjeta osobnog pristupa HZZO-u – odgovorili su iz HZZO-a za Večernjilist. 

Hrvatska koja prema popisu stanovništva broji 3,871 milijuna stanovnika 5. lipnja imala je 4,085.418 zdravstvenih osiguranika ili njih 213.585 više od stanovnika. Temeljem nezaposlenosti u HZZO-u su osigurane 282.462 osobe koje nisu u evidenciji HZZ-a kao tražitelji posla te se moraju javiti u HZZO-a do 29. lipnja, inače će biti odjavljeni s obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti. Bez obzira kojoj područnoj službi osiguranici prema adresi stanovanja pripadaju mogu se javiti u bilo koju područnu službu HZZO- a.

Osiguranici koji imaju obvezu dolaska u HZZO do 29. lipnja i nadalje jednom u tri mjeseca zadržat će pravo na zdravstveno osiguranje sve dok ispunjavaju propisane uvjete za to. I redoviti učenici i studenti od sada imaju rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje 30 dana umjesto dosadašnjih 90 od završetka školske i akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Što će biti s onima koji će biti odjavljeni jer nisu u roku došli u HZZO?

– Nakon provedene odjave prema osnovi nezaposlenosti osobe koje imaju prebivalište, stalni boravak ili dugotrajno boravište u Hrvatskoj obvezne su se javiti HZZO-u i osigurati prema osnovi osiguranja za koju ispunjavaju uvjete – odgovaraju iz HZZO-a.

Iako iz HZZO-a navode kao i u slučaju viška birača da se ne mogu uspoređivati brojevi dobiveni popisom stanovništva s trenutnim brojem osiguranih osoba u Hrvatskoj te da se ti kriteriji razlikuju činjenica je da dugo imamo problem s viškom zdravstvenih osiguranika, najvećim u pet jadranskih županija, te Zagrebu i nekim slavonskima, dok je kontinuirano gotovo zanemariva razlika između broja stanovnika i broja osiguranika primjerice u Krapinsko-zagorskoj županiji (0,8 %) i Međimurskoj (1%), te Varaždinskoj (1,4 %).

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist