Kultura

Dina e Mel i Edin Karamazov otvorili 16. festival Glazba i riječ

Dina e Mel i Edin Karamazov otvorili 16. festival Glazba i riječ

U prepunom franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju u subotu navečer je otvoren 16. festival Glazba i riječ umjetničke udruge Konavle art. Koncert otvaranja održale su zadarske glazbenice Dina Bušić i Melita Ivković, umjetničkim imenom Dina e Mel, a pridružio im se i svjetski poznati lutnjist i gitarist Edin Karamazov koji je ovom prigodom svirao gitaru te turski saz.
Na koncertu su bile predstavljene zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa koji su se u 18. stoljeću u bijegu pred Turcima doselili sa Skadarskog jezera u Zadar te su 2020. god. objavile album ‘Bërbili’ – Slavuj, izdavačka kuća Nota Bene.
Na početku koncerta publici se obratila umjetnička ravnateljica Đive Kušelj te naglasila kako ima veliku čast pozdraviti publiku u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha iz 15. stoljeća, koji je jedno vrijeme zamro, ali zahvaljujući fra Ivanu Kramaru ponovno oživio kulturom i duhovnošću jer tamo gdje nema kulture, nema ni dijaloga, a gdje nema dijaloga nema ni ljubavi.
Koncertu otvaranja nazočio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić, koji je u svom govoru pohvalio i čestitao organizatorima.
Sljedeće događanje je u subotu 25. lipnja 2022. u 21 sat u Domu kulture u Cavtatu, uz gostovanje opernog ansambla Panonnica iz Osijeka, umjetničkog voditelja Berislava Jerkovića. Na programu je Figarov pir (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta u čast cavtatskom tenoru Tinu Pattieri.
Solisti su Berislav Jerković (Hrvatska), Danae Eleni (Poljska), Manos Christofakakis (Grčka), Alice Putri (Singapur), Linette van der Merwe (Južna Afrika), Anja Papa (Hrvatska), Chris Mostert (Južna Afrika), Marijo Krnjić (Hrvatska) i Nika Boras (Hrvatska), Ante Blažević (Hrvatska), klavir i continuo, orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočević uz dubrovačkog dirigenta Slobodana Begića.
Ulaz na sva događanja je slobodan.

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist