Kultura

Glazbena svečanost u Dvoru u čast maestru Dešpalju

Koncert In memoriam Pavle Dešpalj održan je proteklog petka u Kneževu dvoru. Ovu emotivnu večer obogatila su tri gostujuća solista, a svaki je glazbenik na svoj način posvetio koncert počasnom dirigentu DSO-a. Cjelokupni repertoar večeri sastojao se od gudačkog opusa ovog velikog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsku i međunarodnu kulturnu scenu.

U prvom dijelu koncerta, gudači DSO-a uz maestra Huta izveli su Čežnju i Omaggio a Bellini, a pijanist Danijel Detoni pridružio im se u izvedbi Passacaglia i fuga za klavir i gudače. Nakon pauze uslijedila su dva djela: Koncert za violončelo, kad se kao solist Orkestru pridružio Branimir Pustički, te Koncert za saksofon i gudače u izvedbi sjajnog saksofonista Gordana Tudora. Publika je ovacijama i pljeskom ispratila naše soliste, a potom je maestro Hut rekao par riječi o Pavlu Dešpalju. Ovaj emotivan govor pokazao je s koliko je ljubavi i pažnje ovaj koncert pripremljen te kakav je utjecaj Dešpalj ostavio na dirigenta i druge glazbenike. DSO je za kraj pripremio još jednu skladbu koju je Dešpalj napisao za vlastiti rođendan. Kako je maestro Hut i naglasio, on bi ga sutradan i slavio!

Foto: Oleg Tošović

Pročitajte još

NAJLJEPŠI DAR ZA ROĐENDAN VELIKOG SLIKARA Bukovčevi ‘Konavoski tkalci’ vratili se doma

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 167 godina rođen Vlaho Bukovac

Dulist

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija