Aktualno

DIJANINA USKRŠNJA PRIČA Babinom starom penicom penga čipku od voska

DIJANINA USKRŠNJA PRIČA Babinom starom penicom penga čipku od voska

Pengat sam pečela rano, još u osnovnoj školi, u petom ili šestom razredu. Satima bih gledala babu u Majkovima i mamu kako to rade. I onda sam polako i sama počela. Iz godine u godinu jaja su mi postajala sve ljepša i danas ih napengam stotinu. Nitko više u mojoj obitelji ne piturava jaja za Uskrs jer znaju da ću ja pengati – započela je priču naša sugrađanka Dijana rođena Bulaš.

I nije ona jedina ženska iz obitelji Bulaš koja zna pengat. Od njezine tri sestre još jedna je naučila i ima mot, ali ne stiže, druga ima volju dogodine probat, samo treća se ne upušta u penganje jer zna da će to Dijana sjajno odraditi. Jaja osim obitelji podijeli i prijateljima, a ostali se mogu njezinoj uskrsnoj priči diviti na društvenim mrežama gdje godinama pobire oduševljene komentare. ­

Za nju je penganje odmor za dušu. Točka, crta i iz tih naoko laganih poteza nastaje predivna čarolija, čipka od voska. Dijana će svako jaje ukra­siti i porukom. Ispričala nam je kako je godinama po Majkovima od sta­rih žena skupljala poruke i pjesmice. Danas ih u svojoj bilježnici ima saču­vano pedesetak. Jedino u čemu se razlikuju njezina jaja od onih starin­skih iz Majkova je što ona ne crta gran­čice, leptire, srca ili ptice. Ljepša su joj bez crteža, protkana samo crticama i točkama, na oko jednostavna, ali njih je i zahtjevnije pengat.

DIJANINA USKRŠNJA PRIČA Babinom starom penicom penga čipku od voska

 

Crvena jaja – primorska tradicija

Sretna je što tradicija penganja jaja u Majkovima i po Primorju nije zamrla. Još pet mlađih žena u tom mjestu pen­gaju pa se, kako se Uskrs približava, i njihova komunikacija intenzivira. Raz­mjenjuju iskustva, dijele savjete. Dijanina jaja su crvena, jer takva se čine u Primorju. Neke godine ispadnu joj nešto tamnija, nekad svjetlija, ali uvijek crvena. Ipak, priznat će da još uvijek nije uspjela pronaći pravu for­mulu s mašćenjem. Koristi crveno mastilo za robu, a puno toga ovisi i od same kore jajeta pa joj je najteže pro­naći dobra jaja. Zato dugo probire jaja da joj uvijek budu jednake boje, ne smiju biti hrapava ili pjegava. Penga­nje jaja pretvorila je zapravo u ritual koji počinje tjednima prije Uskrsa. Za napengati 20 jaja potrebno joj je otpri­like 5 sati.

Ove godine je dobila deset domaćih bijelih jaja i zadovoljna je kako su joj ispala. Uvijek penga navečer, u miru. Domaći pčelinji vosak ugrije na plinu, u kikarici od espresso kave.

DIJANINA USKRŠNJA PRIČA Babinom starom penicom penga čipku od voska

Puno volje i mirna ruka

— To je moj gust, a na kraju važno mi je da sam zadovoljna svojim jajima. Pen­gam iz glave, nemam neke šprance i najvažnije mi je da su lijepa. Na kraju dobijem i potvrdu jer ljudima se stvarno sviđaju – rekla je i Dijana i poručila kako je uvjerena da ovo možeš svatko raditi. Ne može možda iz prve, samo treba imat puno volje i mirnu ruku.
Iako mnogi pengaju s glavičatom iglicom ona vosak nanosi isključivo penicom, jer tako rade svi u Gornjim Majkovima. I to ne bilo kojom. Nasli­jedila je babinu penicu, staru više od pedeset godina, kojom je ona pengala jaja i ne pada joj na pamet zamijenit je nekom novom.

DIJANINE NAJDRAŽE USKRSNE PORUKE NA JAJIMA

Ovo jaje mala šara Primorka ga napengala

Malo jaje na dar dato da ga vidi moje zlato

Sretan Uskrs želim svima, a najviše iskrenima

Ovo jaje nek ti kaže da te volim mali vraže

Malo jaje našarat ću koga volim regalat ću

Kad se popneš na brdašce stavi ruku na srdašce i sjeti se mene

Ovo jaje srca osam ja te volim pogodi tko sam

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist