Kultura

‘DIJALOG S DRŽIĆEM’ DUBRAVKA KASTRAPELIJA Pisac i njegov pengač našli su zajednički jezik

'DIJALOG S DRŽIĆEM' DUBRAVKA KASTRAPELIJA Pisac i njegov pengač našli su zajednički jezik

Izložba ‘Dijalog s Držićem’ Dubravka Kastrapelija otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik kao zajednički projekt Doma Marina Držića i Umjetničke galerije Dubrovnik. Na svečanom otvorenju izložbe sudjelovali su akademski slikar i autor izložbe Dubravko Kastrapeli, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, profesor kroatologije i sociologije Pavo Jančić, kustosica Doma Marina Držića, autorica postava ove izložbe i teksta predgovora u katalogu Valerija Jurjević i predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije izvanredna profesorica Katja Bakija.

– Večernjašnjom izložbom obilježava se dugih deset godina suradnje naše ustanove s našim umjetnikom gosparom Dubravkom Kastrapelijem. Čovjek s Konala, dubrovačkih korijena sa zagrebačkom, odnosno sada briselskom adresom. Večeras predstavljamo i završni dio cjelovitog strip izdanja Dunda Maroja, kojeg je Kastrapeli napengo, a mi ga objavili u okviru naše izdavačke djelatnosti – naglasio je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Autor izložbe posljednjih godina posvetio se ilustriranju djela Marina Držića. Inspiriran Držićevim remek-djelom Dundo Maroje, svakom napisanom riječi, duhovitošću, obratima, bogatstvom likova, leksikografskim šarenilom, ‘bacio se’ na ilustriranje.

– Hvala Nikša na uzornoj desetogodišnjoj suradnji, hvala Tonko i profesorica Bakija što ste me ugostili u ovom prekrasnom prostoru, koji sam godinama smatrao nedostižnim. Hvala Dubrovniku što me primio i ugostio. Ovdje imam svoje korijene, ali prema Dubrovniku osjećam zaista posebnu ljubav, a koju je ugradio moj otac. Da je ovdje s nama, vjerujem da bi bio neizmjerno ponosan. On me cijeli život podržavao u svim mojim ‘ludostima’. Posebno hvala Valeriji na postavu, koji je izvrstan i odlično promišljen. Najveća hvala mojoj obitelji na podršci jer bilo je trenutaka koji nisu bili jednostavni – istaknuo je autor Dubravko Kastrapeli.

Kustosica Doma Marina Držića i autorica postava je istaknula kako je autor u prikazima likova ocrtao osobine ključnih Držićevih antiteza starost-mladost, mudrost-ludost, škrtost-rasipnost, sluga-gospodar.

– Nakon dvaju stripova, nekoliko izložbi, mnoštva ilustracija posvećenih Marinu Držiću i njegovu djelu neki bi mogli pomisliti kako je Kastrapeliju zacijelo dosta Držića za cijeli život. No zanimljivo je kako se u pauzama između zahtjevnog posla ilustriranja strip-izdanja jednog tako opsežnog djela kakvo je Dundo Maroje, Kastrapeli odmara ilustriranjem – još Držića! Nije važno što ih dijeli pet stoljeća, pisac i njegov pengač našli su zajednički jezik u kojem Kastrapeli pobožno poštuje svaku riječ unoseći ilustracije, dok istovremeno daruje poznatim likovima novi život – kazala je kustosica Doma Marina Držića, autorica postava ove izložbe i teksta predgovora u katalogu, Valerija Jurjević.

Izvanredna profesorica Katja Bakija rekla je kako je večeras sve u znaku dijaloga, a izložbom se majstorski povezuju stoljeća dubrovačke duhovnosti zahvaljujući autoru Dubravku Kastrapeliju koji virtuozno spaja suvremenost i baštinu.

– Okupio je nas je večeras naš Vidra. Držić i njegov opus pozivali su uvijek na dijalog, a u svim svojim djelima bavi se općeljudskim temama, koje su i danas aktualne. Tako je isto u svoj dijalog uvukao i akademskog slikara, umjetnika Dubravka Kastrapelija, koji je suvereno i majstorski ušao u dijalog s Držićem. Dva su se autora prepoznala, iako ih dijeli nekoliko stoljeća. Ovo je doista jedna sjajna sinergija kako se naša duhovna, književna baština prenosi i živi u suvremenosti kroz medij strip – istaknula je predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije, izvanredna profesorica Katja Bakija.

Profesor Pavo Jančić naglasio je kako su kroz pojavu ovih strip-izdanja Doma Marina Držića svi na dobitku. Strip jer dobiva svoju novu mladu publiku, ali i Držić kao kanonski pisac hrvatske književnosti.

– Kroz zanimljivu i promišljenu crtačku tehniku, Dubravko Kastrapeli klasičnog autora smješta u kontekst suvremenog medija, a nama dodatno približio svo bogatstvo Držićevog kreativnog genija. Njegova djela ovako kvalitetno interpretirana i raskošno prezentirana, dodatno dobivaju na svojoj već odavno opjevanoj umjetničkoj snazi, dopadljivosti i bezvremenosti – rekao je profesor Pavo Jančić.

Izložba je otvorena do 23. travnja 2023. godine.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist