Kultura

PRAZNIK FRANKOFONIJE Otvorena izložba velikog Iva Pervana

pernar izlozba hazu

U ljetnikovcu Sorkočević u povodu Praznika Frankofonije u četvrtak navečer otvorena je izložba fotografija neponovljivog Iva Pervana.
Izložbu ‘Pariz – grad svjetlosti’ otvorio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. Ona je, naime uvod u 4. okrugli stol iz ciklusa ‘Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo’, koji se na istoj lokaciji održava 31. ožujka od 12 do 14 sati.
– Organizacijom ovog ciklusa okruglih stolova želja nam je omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Upoznavanjem pojedinačnih iskustva kroz izlaganja predstavnika različitih kulturnih organizacija i nositelja kulturnih politika, najprije na lokalnoj razini potom onih u različitim regijama i gradovima Hrvatske, nastoji se potaknuti njihovo učinkovitije komuniciranje i uzajamna suradnja. Posebno mjesto pritom ima i doticaj s predstavnicima drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma kroz zajednička područja kulturno-umjetničkog obrazovanja, kao i kulturnog turizma. Cilj je isticanje važnosti uloge kulture u kontekstu lokalnog razvoja uz sagledavanje hvalevrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su prije korona krize u HAZU Zagreb, Split i Zadar. Francuska inačica kulturnih politika razvija se u suradnji različitih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina uspješnog postojanja i organiziranog rada. Naglasak je na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih i EU granica, kao i na globalnoj razini. Ostvarene i primjenjivane u dogovoru brojnih stručnih i znanstvenih institucija predstavljaju iskustvo koje Hrvatskoj može biti od iznimne važnosti – naglasila je Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura – Opservatorij kulturnih politika.

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist